MarktPlaza

Rover 200 - BRM - 101.000 km NAP - Gerestaureerd

698x bekeken
4 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Niet van toepassing
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

Transmissie: 5 versnellingen, Handgeschakeld
Aandrijving: Voorwielaandrijving
Bandenmaat: 205/45 R16
GVW: 1.520 kg
Afmetingen (LxBxH): 397 x 169 x 140 cm
Wielbasis: 250 cm
Acceleratie (0-100): 8,3 s
Topsnelheid: 205 km/u
Interieurkleur: Rood
Gemiddeld brandstofverbruik: 7,8 l/100km (1 op 12,8)
Brandstofverbruik in de stad: 10,4 l/100km (1 op 9,6)
Brandstofverbruik op de snelweg: 6,3 l/100km (1 op 15,9)
CO2 uitstoot: 190 g/km
Emissieklasse: Euro2
Onderhoudsboekjes: Aanwezig
Aantal sleutels: 1 (1 handzender)
Motorrijtuigenbelasting: € 96 - 107 per kwartaal
## Aanvullende opties en accessoires
- Achterbank in delen neerklapbaar
- Achterbank in delen neerklapbaar.
- Airbag passagier
- Bestuurdersstoel in hoogte verstelbaar
- Buitenspiegels van binnenuit verstelbaar
- Centrale deurvergrendeling met afstandsbediening
- Derde remlicht
- Elektrische ramen voor
- Gordelspanners
- Halogeen mistlampen
- Houtafwerking interieur
- Lederen interieur
- Lederen stuurwiel
- Lichtmetalen velgen 16" met brede banden
- Sperdifferentieel
- Sportonderstel
- Toerenteller
- Verstelbare stuurkolom
Het betreft hier een zeer zeldzame Rover 200 BRM. Hij werd gebouwd in een gelimiteerde oplage van totaal 1.145 stuks, waarvan er 795 met het stuur rechts werden geleverd in het Verenigd Koninkrijk. Slechts 350 exemplaren kregen het stuur links en maakten de oversteek naar Europa. Daarvan belandden er in 1998 totaal een kleine 80 stuks in Nederland.
De Rover 200 werd in 1994 geïntroduceerd. Dat was tevens het jaar waarin BMW eigenaar werd van The Rover Group. Nieuwe eigenaar BMW was van mening dat Rover een wat jonger publiek moest gaan aanspreken en stelde voor om een 200 te ontwikkelen die was geïnspireerd op de racerij uit de historie van Rover. Ze hadden namelijk bij de Fransen gezien dat het erg positief uitpakte om racegenen van de Formule 1 in een straatauto te verwerken. De kersverse 200 moest eenzelfde imagoboost gaan geven aan Rover als de Clio Williams had gedaan voor Renault.
In plaats van Williams of McLaren, koos Rover voor British Racing Motors (BRM) dat met name in de jaren ’60 en ’70 succesvol was in de Formule 1. De keuze voor dit team was historisch correct en had te maken met het feit dat er al een eerdere samenwerking tussen de merken was geweest. In 1965 bouwden Rover en BRM namelijk samen een auto waarmee ze deelnamen aan de 24-uur van Le Mans. In 1997 werd de 200 BRM aan het grote publiek getoond op de IAA in Frankfurt.
Het exterieur van de 200 BRM viel behoorlijk op met de lakkleur Brooklands Green in combinatie met een oranje grille, die verwijst naar de BRM raceauto’s waarmee Graham Hill en Jackie Stewart talloze Grand Prix overwinningen behaalden.
Als basis voor ontwikkeling van de 200 BRM koos Rover voor de reeds beschikbare Rover 200 Vi. Deze sportieve uitvoering was voorzien van de 145pk sterke 1.8-liter K-series motor met variabele kleptiming (VVC). Dezelfde motor werd ook gebruikt in de MG F en Lotus Elise.
Met 145pk lag het vermogen vrij dicht bij de 150pk van de Clio Williams en daarom besloot Rover zich niet te focussen op aanpassingen aan de motor, maar aan de rijdynamiek. Door plaatsing van speciale velgen met lage brede banden, montage van andere veren en schokdempers en aanpassingen aan de wielgeometrie, werden de wegligging en het bochtgedrag verbeterd en het stuurgedrag versneld. Het remsysteem werd gemodificeerd voor een beter gevoel in het rempedaal. Verder kreeg de auto een Torsen-differentieel voor betere tractie bij het uitacceleren van bochten en close-ratio verhoudingen in de versnellingsbak voor een snellere acceleratie.
Rover besloot het niet alleen bij de techniek en wat uiterlijke kenmerken te laten. Het hele interieur werd ook flink aangepakt met leer en aluminium zover het oog rijkt. De pook en alle bedieningsknoppen werden vervangen door aluminium exemplaren. De middentunnel werd zelfs bekleed met leer, zoals je veel zag bij sportwagens uit de jaren '60. Daarmee werd het een prachtige auto die ook van binnen het idee gaf dat je in iets speciaals zat.
Doordat Rover niet alleen voor de techniek, maar ook voor het interieur zulke dure materialen gebruikte, werd de 200 BRM een prijzige auto. Zo prijzig zelfs, dat hij veel duurder werd dan zijn directe concurrenten en daarmee werd het commercieel geen succes.
De 200 BRM werd geïntroduceerd in oktober 1998. Vanwege zijn hoge nieuwprijs duurde het echter tot 2001 voordat alle exemplaren door de dealers waren verkocht.
Dit exemplaar werd pas in 2000 op kenteken gezet. Deze auto is 1 van de ongeveer 80 origineel Nederlands geleverde auto’s en heeft bovendien een hele lage kilometerstand met NAP. Op dit moment rijden er van de oorspronkelijke 80 stuks nog 27 rond. Daarnaast is er in 2002 nog een extra auto geïmporteerd, waardoor er nu 28 exemplaren van de BRM in Nederland zijn. Dat aantal neemt echter snel af. Veel van deze auto’s verkeren namelijk in matige staat, aangezien Engelse auto’s van 20 jaar oud nog steeds gevoelig zijn voor roest.
Dit exemplaar is vermoedelijk de beste 200 BRM die er nog is. Niet alleen de met NAP aantoonbare kilometerstand van net iets meer dan 100.000 km is hier de oorzaak van. Er is namelijk heel veel geld en energie in deze BRM geïnvesteerd om alle ouderdomskwalen voorafgaand aan de verkoop op te lossen.
Er is na de aankoop door mij nog ruim € 7.500,- besteed om de BRM weer helemaal in topstaat te krijgen. Dat is zoals bij veel van mijn restauratieprojecten veel meer dan de aankoopkosten van de auto zelf.
De Rover had roestblaasjes in de lak aan alle vier de wielkastranden en bij de achterklepscharnieren. De auto is vrijwel compleet kaal gemaakt en alle roest is door mijn restaurateur hersteld. Daarna is de auto grotendeels overgespoten, waardoor ook vrijwel alle gebruikerssporen, krasjes en deukjes zijn verdwenen. Eén van de achterlichten is vervangen wegens een scheurtje in het kunststof. Foto's van de restauratie zijn op verzoek beschikbaar.
Het hemeltje hing los en is opnieuw bekleed. De rode kleur van de leren stoelen en het leren stuur begon kaal te worden en is door mijn interieurspecialist opnieuw gekleurd met leerverf. Verder heb ik nieuwe vloermatten laten maken met Rover logo’s en zijn er nieuwe BRM logo’s geplaatst op de naafkapjes van de velgen.
De techniek is uiteraard niet vergeten met een hele waslijst aan nieuwe onderdelen, vloeistoffen en filters. Rondom staat hij op 4 gloednieuwe topbanden: Pirelli P Zero Nero GT. Uiteraard is ook de airco gecontroleerd en functioneren alle aanwezige opties. Naast het onderhoud wordt de BRM bij aflevering voorzien van een nieuwe APK.
Deze specifieke auto heeft voorafgaand aan de restauratie in Youngtimer Magazine (nr 35 van 2015) gestaan. Het bewuste artikel telt 6 pagina's en is op verzoek verkrijgbaar. Daarnaast is deze Rover 200 BRM te zien in Autovisie nr 26 van 2019 en op het YouTube kanaal van Autovisie in een filmpje van Peters Proefrit.
Dus als je voor niet al teveel geld in een hele bijzondere exclusieve auto wilt rijden, sla dan nu je slag.
Inruil beperkt mogelijk.
Bezichtiging uitsluitend op afspraak. Neem contact op per mail of telefoon voor het inplannen van uw bezichtiging en proefrit. Meer details via www.AlmostClassicCars.nl
You can mail us in English.
Vous pouvez nous envoyer un mail en français.
Sie können uns auf Deutsch mailen.