Te koop 6 maanden oude, jonge mannelijk halsbandparkiet met DNA
Kenmerken
- Conditie
- Nieuw
- Levering
- Ophalen of verzenden
Omschrijving
Te koop 6 maanden oude, jonge mannelijk halsbandparkiet met DNA
Deze vogel is nog niet Tam
Halsbandparkiet
Beschrijving van de soort
De (Indische) halsbandparkiet, of , zoals zijn wetenschappelijke naam luidt, behoort tot de groep van edelparkieten. De wildvorm halsbandparkiet is overwegend groen van kleur met een blauw/groene staart. Verder heeft hij een rode snavel en zijn de irissen van de ogen geel gekleurd. Ongeveer op een leeftijd van 3 jaar krijgen de mannen hun kenmerkende zwarte met wit en roze afgezette halsband. De naam halsbandparkiet is hiermee direct verklaard. Man en pop zijn door deze halsband goed te onderscheiden. Jonge mannen lijken echter op de pop en bezitten de halsband nog niet. Let er daarom bij de koop van deze vogels op dat ze rond de 3 jaar oud zijn, zodat met zekerheid het geslachtsonderscheid zichtbaar is. Over het algemeen zijn de vogels op een leeftijd van 3 jaar geslachtsrijp. Toch komt het ook regelmatig voor dat vogels van 2 jaar oud al jongen groot brengen.
Huisvesting
Halsbandparkieten zijn zeer sterke vogels die prima tegen ons klimaat kunnen. In Nederland zijn er zelfs al populaties (ontsnapte vogels) die in het wild leven en zich prima redden. Wel is het erg belangrijk dat de vogels in de winter, als het vriest, kunnen beschikken over een vorstvrij nachthok. Omdat ze vleespoten hebben is de kans groot dat deze bevriezen als ze sā nachts aan het gaas gaan hangen. Als dit het geval is zullen de tenen uiteindelijk afsterven, hetgeen erg verminkend voor de vogel is. Zorg er ook voor dat de zitstokken voldoende dik zijn, zodat de tenen bij het zitten goed afgedekt worden door het verenkleed. De vlucht van de volière dient een afmeting te hebben van ca. 3 meter lang, 1 meter breed en 2 meter hoog. Door hun enorme knaaglust is een houten volière niet aan te bevelen. Beter is het om de volière van bijvoorbeeld aluminium te maken. Verder is het belangrijk om naast elkaar gelegen vluchten te voorzien van dubbel gaas. Hiermee wordt voorkomen dat naast elkaar gehuisveste paren elkaar in de poten kunnen bijten.
Het samenstellen van kweekparen
Er zijn binnen de soort inmiddels zoveel mutaties dat er bijna geen zuiver verervende vogels meer zijn. Ik pleit er daarom voor om zoveel mogelijk te trachten paren samen te stellen die zuiver verervend zijn. Door de vogels reeds op jonge leeftijd te koppelen kunnen veel problemen (niet klikken!) worden voorkomen. Dit betekent echter dat we de vogels zullen moeten laten seksen om er zeker van te zijn dat we met een man en of pop te maken hebben. De vogels goed observeren (man en pop gedrag!) wil hierin ook nog wel eens helpen. Seksen blijft echter de zekerste manier.
Voeding
De voeding die ik verstrek bestaat uit een zaadmengsel voor grote parkieten. Naast dit zaadmengsel krijgen de vogels elke dag een mengsel van geweekt kiemzaad en eivoer/universeelvoer (één op één). De verhouding tussen het zaad en het geweekte kiemzaad/eivoer/universeelvoermengsel is één op één. Twee keer per week meng ik, ondanks dat de vogels er ook vrij over kunnen beschikken, scherpe maagkiezel en oesterschelpen grit door het kiemzaad. Natuurlijk krijgen de vogels ook regelmatig fruit en groenvoer. De vogels, ook de jongen, doen het op deze voeding prima.
De kweek
Halsbandparkieten beginnen meestal al vroeg met het broedproces. Vaak zijn in januari al paringen waar te nemen tussen de vogels. Toch is het af te raden om dan al broedblokken te verstrekken. Beter is het om dit proces wat te rekken en de blokken niet eerder te geven dan in maart (afhankelijk van het weer!!). Nestblokken met een afmeting van 25x25x60 cm. voldoen over het algemeen goed. Het invlieggat dient een diameter te hebben van ca. 7 cm. Om de vogels te helpen bij het in- en uit gaan van het blok is het aan te raden de binnenzijde van het blok onder het invlieggat te voorzien van een strookje gaas en of krammen. Als nestmateriaal kan een mengsel van (vochtig) onbemeste potgrond en houtkrullen worden gegeven (ca. 4 ā 5 cm dik). De pop legt meestal 3 tot 5 eieren die om de dag worden gelegd. Na een broedduur van ca. 24 dagen worden de (kale) jongen geboren. Op een leeftijd van ongeveer 8 -10 dagen moeten de jongen worden geringd met een 6,5 millimeter geharde voetring. Op een leeftijd van 7 weken vliegen ze uit waarna ze nog 2 tot 3 weken door de ouders worden (bij)gevoerd). Meerdere legsels zijn mogelijk.
Mede ivm het Corona Virus
BEL, SMS OF APP EVEN VOORDAT U LANGS KOMT.
Maximaal 3 personen incl. personeel in de showroom
Let op de 1,5 meter onderlinge afstand
Tevens zijn onze openingstijden tijdelijk gewijzigd, wij zijn geopend:
Overdag:
Zaterdags van 09:00 t/m 14:00 uur
Alle andere dagen en tijden, alleen op afspraak.
Deze winkel die vanuit onze hobby is ontstaan hebben wij naast onze andere banen
Wij zijn bereikbaar via sms, WhatsApp en Mail, antwoord z.s.m. na ontvangst.
Telefonisch bereikbaarheid is door bovenstaande lastig, laat bij geen contact een bericht achter en wij nemen zsm contact met u op.
Mobiel: 06-30154016
bgg: svp inspreken of sms / whatsapp bericht achteraten
Indien u met een onbekend / afgeschermd nummer belt kunnen we helaas niet adequaat reageren
Adresgegevens Showroom:
Hoevelakenseweg 67
3784 WG Terschuur
Let op:
- Alleen op afspraak open
- Wij zijn niet altijd aanwezig, u komt anders voor een gesloten deur
- Bel even als u zeker wilt zijn dat we er zijn !
Wegens of vanwege ons motto:
"Wij zijn pas tevreden als u dat bent"
Nemen wij alle tijd voor u en zullen wij trachten u zoveel mogelijk informatie te verstrekken bij de door u aangekochte vogels of toebehoren. Verstandig is altijd te bellen of mailen van tevoren, zo weet u zeker dat de specifieke vogels die u zoekt er zijn op het moment dat u langs wilt komen.
Wij kenmerken ons door:
- Goed advies: Wij nemen de tijd voor u. Wij willen het beste aan u verkopen, de dieren die aan uw wens voldoen. Die het beste passen bij uw smaak, uw tuin en de leefomstandigheden.
- Compleet aanbod: U kunt bij ons terecht voor alles wat u voor uw vogels nodig heeft. Hierbij kunt u denken aan: hok of kooi / Voer / Beukensnippers / zeoliet / Voer- Watersilo / Opslagton / enz.
- Veel soorten: U heeft de keuze uit veel verschillende soorten vogels
- Zoekopdrachten: Zoekt u iets speciaals dan gaan voor u op zoek
- Herplaatsing: Verzorgen voor u een evt. herplaatsing van, wegens omstandigheden beschikbare gekomen dieren. U kunt aangeven op de hoogte gehouden te worden van de herplaatsing en evt. in contact komen met het nieuwe baasje van uw (tamme) vogel.
- Inkoop: Wij kopen en ruilen ook uw vogels of toebehoren (kooien etc.) in, daarbij geven wij zeer reële en eerlijke prijzen
- Gebruikt: Wij hebben veel gebruikte artikelen door inruil verkregen op voorraad, zoekt u iets, bel ons
(denk hierbij aan kooien voor kanaries ā parkieten ā papegaaien, maar ook broedblokken)
- Verzending: Indien mogelijk, kunnen wij op uw kosten en risico goederen verzenden.
- Foto's : onze advertentie worden herplaatst, de specifieke vogels van de foto's zijn waarschijnlijk niet meer aanwezig, indien u foto's wenst van de actueel aanwezig vogels stuur dan even een sms of whatsapp zodat wij u die kunnen toesturen.
- Advertenties: als de advertentie op Internet staan zijn deze vogels aanwezig, uiteraard altijd even bellen of een en ander te verifieren, want de vogels kunnenook net verkocht zijn
Lees in de showroom en op onze site (Birdtrade) de algemene voorwaarden!