MarktPlaza

Te koop koppel (tamme) Pyrrhura Molinea

959x bekeken
2 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Nieuw
Levering
Ophalen of verzenden

Omschrijving

Te koop een koppel (tamme) pyrrhura Molinea

Deze vogels hebben wij binnen gekregen ivm omstandigheden bij de eigenaar. Bij de eigenaar vlogen ze door de kamer en kwamen ook bij je zitten

Ze zaten de afgelopen tijd bij familie vd eigenaar en tien is er niets mee gedaan, met aandacht en liefde kunt u deze vogels weer dusdanig tam krijgen als ze waren bij de vorige eigenaar. De vogels zijn zeer nieuwsgierig en beten niet

Heeft u serieuse interesse laat het dan even weten en kom langs om dit geweldige koppel te bekijken

De vogels van het geslacht  hebben hun leefgebied in Zuid-Amerika. Binnen het geslacht worden maar liefst 16 soorten onderscheiden. Bij 10 van deze soorten worden nog eens 39 ondersoorten onderscheiden. De aandacht voor deze vogels in Europa onstond zo rond 1960. In dat jaar was op de wereldtentoonstelling in Rotterdam de  (Roodbuik parkiet) te zien. De vogel werd ingestuurd door een zeer bekende Braziliaanse voetballer, namelijk Pélè, één van werelds beste voetballers ooit. Rond deze periode werd er weinig met  gekweekt. Oorzaak hiervan was vooral de hoge prijs. Eigenlijk is de belangstelling voor de pas ontstaan na de eerste mutatie bij de  (Groenwang parkiet) in 1987 in Gent, België. Inmiddels zijn vele soorten betaalbaar geworden en lijkt niets een verdere opmars van deze bijzondere vogels nog in de weg te staan.

Indeling van de soorten

In Nederland zijn voor vrijwel alle soorten  Nederlandse namen bedacht. Volledigheidshalve heb ik daarom gemeend eenmalig de Nederlandse benaming te noemen. In het vervolg van dit artikel    heb ik er echter voor gekozen zo veel mogelijk de Latijnse benaming te hanteren omdat dit naar mijn mening de meeste duidelijkheid schept bij de behandeling van de soorten en ondersoorten. In dit overzicht volg ik de indeling zoals deze wordt gehanteerd in Lexikon der papageien, Band 4 van Thomas Arndt.

  •  (Blauwkeel parkiet)*  (Bruinoor parkiet)*  (Paraquay bruinoor parkiet)* P (Deville’s parkiet)*  (Roodbuikparkiet)*  (Waglers parel parkiet)*  (Miritiba parel parkiet)*  (Neumans parel parkiet)  (Groenwangparkiet)*  (Argentijnse groenwang parkiet)*  (Schiegels groenwang parkiet)  (Geelborst groenwang parkiet)*  (Palmarito groenwang parkiet)*  (Witoor parkiet)*  (Braziliaanse witoor parkiet)*  (Pfrimers witoor parkiet)  (Emma’s witoor parkiet)*  (Monagas witoor parkiet)  (Geschilderde parkiet)*  (Santarém parkiet)*  (Kleine bonte parkiet)  (Prins lucians parkiet)  (Rozekop parkiet)*  (Jaraquiel parkiet)  (Magdalena parkiet)  (Pantchenko parkiet)  (Azureo parkiet) (Roodschouder parkiet)*  (Gran-Sabana parkiet)  (Santa Marta parkiet)  (El oro parkiet)  (Zwartstaart parkiet)  (Souancé zwartstaart parkiet)*  (Berlepsch’s parkiet)*  (Pascifische zwartstaart parkiet)*  (Chapmans parkiet)*  (Zwartkop parkiet)*  (Sandia parkiet)*  (Witnek parkiet)  (Roodoor parkiet)  (Cubiro roodoor parkiet)  (Bruinborst parkiet)  (Roodkop parkiet)*  (Hoffmans parkiet)*  (Chiriqui parkiet)

Huisvesting

Een prima huisvesting voor  is een volière met een afmeting van 3 x 1 x 2 meter en een nachtverblijf van bijvoorbeeld 1.00 x 1.00 x 1.80. Zelf houd ik mijn  in een volière met vluchten van 5 meter lang, 1 meter breed en 2.50 meter hoog. Het nachtverblijf heeft daarbij een afmeting van 1 meter diep, 1 meter breed en 2 meter hoog. Ook zijn er kwekers die de vogels in broedkooien houden met een afmeting van 50 x 50 x 1.20 meter.  Mijn voorkeur gaat echter uit naar een ruime volière omdat het vrij drukke en beweeglijke vogels zijn. Een te kleine huisvesting zal daarom snel kunnen leiden tot vervetting van de vogels. Verder is het van belang dat de vogels het gehele jaar door kunnen beschikken over een nestkast. Dit is noodzakelijk omdat de vogels er de nacht in doorbrengen. Een nestkast is tevens een ideale bescherming tegen de kou in de winter, vooral als de bodem van de nestkast daarbij ook nog wordt voorzien van een dikke laag houtkrullen. Indien wordt voldaan aan de hierboven beschreven huisvesting is het goed mogelijk  in een onverwarmde volière te houden. Zorg er wel voor dat de nestkast in het binnenverblijf hangt en dat de buitenvolière met een luikje is af te sluiten. Het afsluiten van het nachtverblijf heeft als bijkomend voordeel dat de vogels in het zomerseizoen niet in alle vroegte lawaaiproblemen kunnen geven bij de buren.

Gedrag

Met een beetje aandacht worden de vogels erg vertrouwelijk met hun verzorger. Mijn  komen direct naar mij toe als ik bij de volière ben. Ga ik vervolgens naar het nachtverblijf dan zijn zij hier ook al weer naar toe gevlogen. Ze kunnen zo vertrouwd raken dat ze gewoon uit de hand van hun verzorger eten. Het zijn verder erg nieuwsgierige en beweeglijke vogeltjes waaraan je veel plezier kunt beleven. Als minpuntje in het gedrag kan hun geschreeuw worden genoemd. Ze zijn vrij snel opgewonden en een overvliegende duif, vreemd geluid of onverwachte gebeurtenis kanl snel aanleiding geven tot herhaaldelijk schreeuwen van de vogels. Toch moet dit ook weer niet overdreven worden. In een dergelijke situatie zal het geschreeuw vrijwel nooit langer dan 5 minuten aan houden.

Voeding

De voeding die ik verstrek bestaat uit een zaadmengsel voor grote parkieten. Naast dit zaadmengsel krijgen de vogels elke dag een mengsel van geweekt kiemzaad en eivoer/universeelvoer (één op één). De verhouding tussen het zaad en het geweekte kiemzaad/eivoer/universeelvoermengsel is één op één. Twee keer per week meng ik, ondanks dat de vogels er ook vrij over kunnen beschikken, scherpe maagkiezel en oesterschelpen grit door het kiemzaad. Daarnaast krijgen de vogels vrijwel dagelijks fruit en groenvoer. De vogels doen het op deze voeding prima.

Broedproces

Pyrrhura’s beginnen meestal zo rond april, mei met het broedproces. Vroeger komt echter ook voor! Vaak, zo is mijn ervaring, zijn er het hele jaar door wel paringen waar te nemen tussen de vogels. De paring vindt op de zitstok plaats waarbij de vogels zijdelings van elkaar de cloaca’s tegen elkaar drukken. De man neemt dus niet, zoals bij veel andere soorten, plaats op de rug  van de pop. Het verdient aanbeveling om de nestkast op de donkerste plaats van de volière of broedkooi neer te hangen. Zorg er daarbij voor dat het invlieggat van het licht is afgewend. Nestblokken met een afmeting van 20x20x50 cm. voldoen over het algemeen goed. Het invlieggat dient een diameter te hebben van ca. 6 cm. Om de vogels te helpen bij het in- en uit gaan van het blok is het aan te raden de binnenzijde van het blok onder het invlieggat te voorzien van een strookje gaas en of krammen. Als nestmateriaal kan een mengsel van (vochtig) onbemeste potgrond en houtkrullen worden gegeven  (ca. 4 – 5 cm dik).  Verder is het aan te bevelen om wat dikke (wilgentakken in de hoeken van het blok aan te brengen. De vogels schrapen deze af en leggen op dit schraapsel hun eieren. Veel  hebben grote legsels, sommige poppen leggen wel 6 tot 10 eieren. Na een broedduur van ca. 21 dagen worden de jongen geboren. Het tijdstip voor het uitkomen van de eieren kan behoorlijk variëren omdat dit afhankelijk is bij welk ei de vogels vast gaan zitten broeden. Bij een groot legsel moeten de jongen geringd worden op een leeftijd van ca. 12 dagen. Is er echter sprake van een klein legsel dan zal het eerste jong eerder geringd moeten worden, na ca. 8 dagen. De jongen moeten geringd worden met een 6 millimeter geharde voetring. Op een leeftijd van 7 á 8 weken vliegen ze uit waarna ze nog 2 tot 3 weken door de ouders worden (bij)gevoerd). Vaak gaan de oudervogels over tot een tweede legsel.

 

Mede ivm het Corona Virus

BEL, SMS OF APP EVEN VOORDAT U LANGS KOMT.

Maximaal 3 personen incl. personeel in de showroom

Let op de 1,5 meter onderlinge afstand

Onze openingstijden zijn:

* Dinsdag- Donderdag- Vrijdagavond van 19 tot 20:00 uur

* Zaterdags van 10:00 t/m 13:00 uur 

 

Alle andere dagen en tijden, alleen na- en op afspraak.

Voor voer en andere toebehoren kunt u een bericht sturen.

Wij zullen het voor u klaarzetten, tevens bestaat er de mogelijkheid om uw bestelling, na overleg, ergens overdag op te halen.

Deze winkel die vanuit onze hobby is ontstaan hebben wij naast onze andere banen
Wij zijn bereikbaar via sms, WhatsApp en Mail, antwoord z.s.m. na ontvangst.
Telefonisch bereikbaarheid is door bovenstaande lastig, laat overdag en anders bij geen contact een bericht achter en wij nemen zsm contact met u op.

 

   
Mobiel: 06-30154016
bgg: svp inspreken of sms / whatsapp bericht achteraten 
Indien u met een onbekend / afgeschermd nummer belt kunnen we helaas niet adequaat reageren, hetzelfde geldt als u belt tussen 20:30 en 08:00 uur
 
Adresgegevens Showroom:
Hoevelakenseweg 67

3784 WG Terschuur
 
Let op: 
- Alleen op afspraak open 
- Wij zijn niet altijd aanwezig, u komt anders voor een gesloten deur
- Bel even als u zeker wilt zijn dat we er zijn ! 
  
Wegens of vanwege ons motto:
"Wij zijn pas tevreden als u dat bent"
Nemen wij alle tijd voor u en zullen wij trachten u zoveel mogelijk informatie te verstrekken bij de door u aangekochte vogels of toebehoren. Verstandig is altijd te bellen of mailen van tevoren, zo weet u zeker dat de specifieke vogels die u zoekt er zijn op het moment dat u langs wilt komen.

Wij kenmerken ons door:
- Goed advies: Wij nemen de tijd voor u. Wij willen het beste aan u verkopen, de dieren die aan uw wens voldoen. Die het beste passen bij uw smaak, uw tuin en de leefomstandigheden.
- Compleet aanbod: U kunt bij ons terecht voor alles wat u voor uw vogels nodig heeft. Hierbij kunt u denken aan: hok of kooi / Voer / Beukensnippers / zeoliet / Voer- Watersilo / Opslagton / enz.
- Veel soorten: U heeft de keuze uit veel verschillende soorten vogels
- Zoekopdrachten: Zoekt u iets speciaals dan gaan voor u op zoek
- Herplaatsing:  Verzorgen voor u een evt. herplaatsing van, wegens omstandigheden beschikbare gekomen dieren. U kunt aangeven op de hoogte gehouden te worden van de herplaatsing en evt. in contact komen met het nieuwe baasje van uw (tamme) vogel.
- Inkoop: Wij kopen en ruilen ook uw vogels of toebehoren (kooien etc.)  in, daarbij geven wij zeer reële en eerlijke prijzen
- Gebruikt: Wij hebben veel gebruikte artikelen door inruil verkregen op voorraad, zoekt u iets, bel ons
(denk hierbij  aan kooien voor kanaries – parkieten – papegaaien, maar ook broedblokken)
- Verzending: Indien mogelijk, kunnen wij op uw kosten en risico goederen verzenden.
- Foto's : onze advertentie worden herplaatst, de specifieke vogels van de foto's zijn waarschijnlijk niet meer aanwezig, indien u foto's wenst van de actueel aanwezig vogels stuur dan even een sms of whatsapp zodat wij u die kunnen toesturen.
- Advertenties: als de advertentie op Internet staan zijn deze vogels aanwezig, uiteraard altijd even bellen of een en ander te verifieren, want de vogels kunnenook net verkocht zijn
 
 
 
Lees in de showroom en op onze site (Birdtrade) de algemene voorwaarden!