Patronen poppen-berenkleertjes
info celluloid poppen
CELLULOID POPPEN
Lange tijd werden kinderspeelpoppen gemaakt van celluloid *), een zeer brandbaar materiaal. Een van de bekendste merken is het Duitse "Schildkröt" dat ook nu nog poppen produceert. Vanwege de brandbaarheid is de productie van celluloid poppen in de jaren '50 gestaakt. Schildkröt ging over op het vrijwel onbreekbare materiaal Tortulon. Plastic en nog later vooral vinyl deden hun intrede in de poppenindustrie.
*) Ook bijvoorbeeld het stuur van de fiets werd lange tijd voorzien van een zwart celluloid omhulsel. Uiteindelijk verdwijnen de weekmakers uit het celluloid, vooral door blootstelling aan zonlicht. Door dit proces verhardt het celluloid en breekt dan gemakkelijk. Natuurlijk lijden ook de celluloid poppen aan dit fenomeen. De poppendokter krijgt dan ook steeds vaker celluloid poppen ter reparatie aangeboden.
Met ingang van 1-8-2020 aanvaarden wij geen aansprakelijkheid (meer) voor spontaan ontstane breukschade aan al dan niet reeds gerepareerde celluloid poppen zolang deze aan onze zorgen zijn toevertrouwd.
TIPS VOOR BEHANDELING VAN OUDE CELLULOID POPPEN
1. Zet uw celluloid poppen altijd op een veilige (denk aan de hond) koele plek en in de schaduw. Behandel de pop heel voorzichtig want naarmate de pop ouder wordt, neemt de broosheid toe.
2. Meestal zijn de ledematen van deze poppen met een elastiekverbinding aan het lijf bevestigd. Een deskundig poppendokter kent het materiaal en zal bij het vervangen van het elastiek ("elastieken") de spanning daarop aanpassen. Doe dit beslist niet zelf!
3. Laat kleine kinderen er niet mee spelen.
4. Breekt uw celluloid pop, bewaar dan ALLE stukjes. Elk ontbrekend stukje maakt de reparatie arbeidsintensiever en dus ook duurder!
5. Probeer celluloid vooral niet zelf te repareren: bepaalde lijmsoorten tasten het materiaal aan waardoor dit onherstelbaar kan vervormen.
WAARDE (OUDE) CELLULOID POPPEN
Veel celluloid poppen vertegenwoordigen een steeds hogere waarde. Ten eerste doordat deze niet meer worden geproduceerd en ten tweede doordat gebroken exemplaren nogal eens worden weggegooid bij het afval omdat men er -veelal ten onrechte- van uit gaat dat reparatie / restauratie niet (meer) mogelijk is. Liesbeth heeft meer dan 35 jaar ervaring met reparaties van celluloid poppen. In veel gevallen kan de schade vrijwel onzichtbaar worden gerestaureerd. Kom gerust langs en vraag haar - vrijblijvende - advies. Ook over de ouderdom en de waarde van de pop kan zij u een vrij nauwkeurige opgave doen. _____________________________________________________________________________