Benefice Onroerend Goed
Waarom Suriname?
Algemeen
Ongerept en gastvrij; een land met een enorme diversiteit en nog één van de weinige plekken in de wereld waar het tropisch regenwoud nog haast volkomen ongerept is.
Ontmoet twee authentieke culturen in het binnenland van Suriname: die van de oorspronkelijke bewoners, de Indianen en die van de Marrons. De bevolking van Suriname bestaat verder, naast de Marrons en de Indianen uit : Creolen, Hindoestanen, Javanen, Chinezen, Blanken, Libanezen en natuurlijk een steeds groter wordende groep gemengden.
Gezamenlijk vormen zij een multi-culturele samenleving op z'n best, met exotische eethuisjes, de traditionele klederdrachten, rituelen en in de muziek. Soms zou u zich in Afrika kunnen wanen, dan weer in India of zelfs Indonesië. Maar dat u zich thuis zal voelen is zeker, want gastvrijheid is in Suriname vanzelfsprekend.
Suriname staat bekend om haar toewijding aan natuurbehoud en meer dan 80% van het oorspronkelijk regenwoud is nog onaangetast. Tezamen met organisatie “Conservation International”, heeft de regering van Suriname het ” Centraal Suriname Natuurreservaat” opgezet. Dit natuurreservaat beslaat meer dan 1,6 miljoen hectare tropisch regenwoud in het stroomgebied van de Coppename rivier in West-Centraal Suriname. Het reservaat vormt een gang die de drie bestaande beschermde gebieden: Raleighvallen in het noorden, de Tafelberg en het Eilerts de Haan gebergte in het zuiden, met elkaar verbindt.
Het Surinaams binnenland bestaat bovendien uit overweldigend natuurschoon met meters hoge bomen, brede, kronkelende rivieren met indrukwekkende stroomversnellingen en bij nacht, de betoverende geluiden die deel uit maken van dit deel van het Amazone regenwoud.
Maar Suriname staat ook bekend om haar hoofdstad Paramaribo, door velen ook wel een ‘museum’ genoemd. Historische gebouwen brengen u terug in de tijd toen hier de Nederlanders, Engelsen, Fransen, Spanjaarden en Portugezen aanwezig waren. De hoofdstad Paramaribo en het Centraal Suriname Natuurreservaat zijn beiden geplaatst op de “Wereld Erfgoedlijst” van de UNESCO.
Culturen
De bevolking van Suriname bestaat over het algemeen uit Creolen, Marrons, Hindoestanen, Inheemsen, Javanen, Chinezen, Hollanders en Libanezen. In de regenboog van culturen vinden we een kleurige mix van etnische groepen in het erfgoed van Suriname's koloniale verleden. Gezamenlijk vormen zij een multi-culturele samenleving op z'n best, met exotische eethuisjes, de traditionele klederdrachten, rituelen en in de muziek. Soms zou u zich in Afrika kunnen wanen, anderzijds in India of zelfs Indonesië. Maar dat u zich thuis zal voelen is zeker, want gastvrijheid is in Suriname vanzelfsprekend.
Locatie
De Republiek Suriname, aan de noordoost kust van Zuid Amerika, begrenst door Guyana in het westen, Frans Guyana in het oosten en Brazilië in het zuiden, is het minst bevolkt tropisch land in de wereld; ongeveer 95% van de 450.000 inwoners leven in de hoofdstad Paramaribo en in kleine dorpen aan de kust en langs de rivieroevers.
Paramaribo
De hoofdstad Paramaribo weerspiegelt een exotische miniatuurwereld, bestaande uit verschillende bevolkingsgroepen en culturen. De gezellige drukte van de stad wordt beschaduwd door de vele bomen langs de wandelpaden. Paramaribo kent een unieke verscheidenheid in architectuur, culturen en godsdiensten en is een van de weinige plaatsen ter wereld waar men Moskeeën, Hindoe tempels, Synagogen en Christelijke kerken vreedzaam naast elkaar kan aantreffen.
Winkelen
In de drukbezochte Centrale Markt is de lucht vervuld met de geur van tropisch fruit en exotische kruiden. Voor degenen die willen winkelen zijn er stalletjes met kleurige stoffen en batik, met de hand vervaardigde gouden sieraden, houtsnijwerken, vers tropisch fruit en verschillende groenten.
Eetgelegenheden en gerechten
Suriname kent een keur van invloeden van de Afrikaanse, Javaanse, Hindoestaanse, Creoolse en Nederlandse keukens en men kan er elke dag een keuze maken uit een grote verscheidenheid van restaurants voor het genieten van overheerlijke locale en internationale gerechten.
Amazone Regenwoud
Suriname is ideaal gelegen voor het behoud van het uniek tropisch regenwoud. Hoewel Suriname een relatief klein land is, is het internationaal van grote betekenis daar het over het hoogste percentage tropisch bos beschikt in de wereld waarbij meer dan 80% van het totale landschap bedekt wordt door regenwoud en de mate van verval minder dan 0,1% is per jaar. De grootte van het Surinaams regenwoud is negen maal dat van Costa Rica!
Eco systeem
Met bijna 3.000 mijl aan waterwegen staat Suriname ook bekend als een land met kronkelende en woeste rivieren. Minder bekend maar even intrigerend zijn de vele savannes, kuststreken en zwampgebieden. Op het strand langs de kust komen jaarlijks, in de periode februari tot en met augustus, grote zeeschildpadden aan wal om er hun eieren te leggen.
Talen
De officiële taal in Suriname is het Nederlands maar engels wordt ook veel gesproken langs de gehele kust. De enige taal die in het gehele land gesproken wordt is het “Sranang Tongo” de lingua franca van Suriname. Binnen de verschillende etnische groepen spreekt men veelal ook de eigen taal.
Klimaat
Suriname is een land vol zonneschijn. Er is geen dag zonder zon, zelfs in de regentijd. Volgens Europese standaarden is Suriname natuurlijk een warm land maar vanwege een constante koele bries van de noordoost passaat is het er toch aangenaam met een gemiddelde temperatuur van 28 graden Celsius. Zelfs in het verre binnenland waar de temperatuur 's nachts daalt tot 20 graden Celsius. De grote regentijd start midden april tot midden juli en de kleine regentijd loopt van december tot januari. De twee droge tijden zijn midden juli tot november en februari tot midden april.
Munteenheid
Eén Surinaamse dollar is gelijk aan 100 centen. Bankbiljetten worden uitgebracht in bedragen van 100, 50, 20, 10 en 5. Sommige grote winkels in de Paramaribo accepteren ook US dollars of Euro’s. Voor het wisselen van vreemde valuta kan men terecht bij de lokale banken of bij de ‘wisselkantoren’ ook wel cambio's genoemd. Enkele hotels en tourbedrijven accepteren ook credit cards en kunt u pinnen met uw pinpas.
Bij betalingen via travelers cheques, credit cards en pinpas worden administratiekosten in rekening gebracht. Deze betaalmethoden zijn echter niet overal geaccepteerd. Wij adviseren u daarom om ook contant geld (US dollars of Euro’s) in uw bezit te hebben.
Elektriciteit
In Suriname gebruikt men 110/127 volts en 60 cycles. In het binnenland is er geen elektriciteit.
Transport naar Suriname
Surinam Airways (SLM) biedt internationale en regionale vluchten naar Suriname vanuit Amsterdam (Nederland), Belem (Brazilië), Willemstad (Curaçao), Oranjestad (Aruba), Port of Spain (Trinidad) en Bridgetown (Barbados).
Overige luchtvaartdiensten naar Suriname worden verzorgd door KLM, Caribean Airlines (BWIA), Insel Air en META Airlines.
Transport in Paramaribo
Transport in de hoofdstad is mogelijk per bus of taxi. Let wel: de taxi’s zijn vaak niet herkenbaar en zijn niet voorzien van een taximeter. De hotels zullen gaarne een taxi voor u bestellen maar toeristen worden aangeraden eerst naar de prijs te vragen alvorens van de taxi gebruik te maken.
Transport naar en in het binnenland
Sommige bestemmingen liggen diep in het binnenland en kunnen slechts per vliegtuig bereikt worden. Het voornaamste middel van transport in het binnenland is per korjaal(smalle houten boot) met buitenboord motor