MarktPlaza

SAMEN EERVOL OVERLEEFD, over Ned. vrouwen in concentratiekampen

9x bekeken
3 dagen geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Nieuw
Levering
Ophalen of verzenden

Omschrijving

Aangeboden door CDJK

SAMEN EERVOL OVERLEEFD
door Hans Suijs
over Nederlandse vrouwen in het verzet en diverse concentratiekampen
1e druk
Uitgegeven in 2020
Met een handgeschreven opdracht van de schrijver.

 In het vijfenzeventigste herdenkingsjaar van de Tweede Wereldoorlog wil amateurhistoricus Hans Suijs de verzetsvrouwen centraal stellen. 
In zijn boek Samen eervol overleefd beschrijft hij de belevenissen van een groot aantal vrouwen die werden verraden of in de val liepen, en werden gedeporteerd naar verschillende concentratiekampen. 
Vlak voor Dolle Dinsdag (5 september 1944) stuurden de Duitsers alle vrouwelijke gevangenen naar Kamp Vught, op enkelen na die werden vrijgelaten. 
Een dag na Dolle Dinsdag werden 652 vrouwen naar het vrouwenkamp Ravensbrück gedeporteerd. 
Van hieruit ging ongeveer de helft als politiek gevangene naar andere kampen om te werken in de oorlogsindustrie. 

Hun ervaringen in de kampen wijken sterk af van die van mannen. Ze ontwikkelden onderling een sterke band die hun redding bleek te zijn. Hun houding impliceerde niet buigen, maar samen handelen. 
De ‘ongehoorde’ staking van tweehonderd vrouwelijke gevangenen bij de Agfafabrieken in München is uniek in de geschiedenis van de concentratiekampen. 
Vijf jaar onderzoek bracht de auteur bij vele nabestaanden van deze moedige vrouwen, kampgenoten van zijn tante Cis. 
En allen vinden het belangrijk dat hun verhaal wordt doorgegeven. 
Voor het eerst spreken de vrouwen nu zelf, door citaten uit gepubliceerde en ongepubliceerde memoires en persoonlijke aantekeningen. 
Voor het eerst is er een samenhangend verhaal over hun deportatie, hun dwangarbeid en het leven in de kampen Haaren, Vught, Ravensbrück, Reichenbach, Horneburg en een buitenkamp van Dachau in München. 
Het verhaal wordt ingeleid met een korte verzetsgeschiedenis van een dertigtal vrouwen tot aan hun arrestatie, en afgerond met beschrijvingen van hun terugreis, thuiskomst en de latere trauma’s. 

Uitgave: Eigen beheer
Gebonden, hardcover, 418 pagina's
In NIEUWSTAAT