MarktPlaza

Prof. dr. P.J. Bouman - Anton Philips - De Mens, De Ondernemer

106x bekeken
4 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Niet van toepassing
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

256 pagina's

Het is onvoorstelbaar hoe één man in staat is geweest een bedrijf als Philips te maken tot een concern dat gerekend mag worden tot een van de grootste elektrotechnische industrieën ter wereld. En toch is dat het geval. Dr. Anton Philips (1874-1951) is een man geweest met een groot commercieel gevoel, die door zijn dynamische persoonlijkheid zijn mensen inspireerde en het werk voortstuwde. Vanaf 1895 had hij voor zijn broer Gerard buitenlandse markten aangeboord. Tot de Eerste Wereldoorlog uitsluitend met gloeilampen, daarna met buizen, radiotoestellen, en na de Tweede Wereldoorlog, met elektrische apparatuur.
Het werk van een ondernemer dat een bedrijf van wereldformaat tot resultaat had, vroeg als het ware om een beschouwing, zowel van economische als van psychologische aard, en zelfs van cultuurhistorische. Deze levensbeschrijving geeft niet alleen inzicht in leven en werk, maar beantwoordt ook de vraag welke kwaliteiten de mens tot een groot ondernemer stempelen. Ze laat ook de verhouding tussen ondernemer en onderneming zien.
Over de auteur: Pieter Jan Bouman was socioloog, econoom en historicus. Hij schreef onder meer de jubileumuitgave Cultuurgeschiedenis van de twintigste eeuw