I ching Het boek der verandering

Bewaar
  • Aantal keer bekeken 145x bekeken
  • Datum geplaatst 7 jaar geleden geplaatst

Kenmerken


Levering
Niet van toepassing
Staat van het product
Zo goed als nieuw
Type advertentie
Aangeboden
Type prijs
Vraagprijs

Omschrijving

I ching Het boek der verandering

paperback

Introductie tot de I Tjing
Geschreven door © Ewald Berkers
Wat de I Tjing is en het gebruik als orakel.

De I Tjing is een collectie van practische wijsheid, die van toepassing is op iedere denkbare situatie. Hij is afkomstig uit het oude China, en is de oudste Chinese klassieke tekst. "I Tjing" betekent "Klassieker der Veranderingen" of "Boek der Veranderingen". (Hoewel meestal de spelling "I Ching" of "I Tjing" gebruikt wordt, is de officiële hedendaagse spelling "Yijing".)

Er zijn 64 verschillende algemene soorten situaties in de I Tjing. Elke wordt aangegeven door een hexagram, wat een symbool is dat bestaat uit 6 lijnen, die ieder heel of gebroken kunnen zijn.

Om advies van de I Tjing te verkrijgen over je huidige situatie, kun je hem raadplegen als een orakel. Om te beslissen welk hexagram gerelateerd is aan die situatie, wordt een "willekeurig" hexagram verkregen door het gooien van munten (of duizendbladstelen, die traditioneel gebruikt werden). Van het "willekeurige" hexagram wordt verwacht dat deze helemaal niet zo willekeurig is, maar in overeenstemming is met de situatie.

Er schijnt geen wetenschappelijke theorie te zijn die verklaart hoe dit kan (hoewel sommige mensen denken dat quantummechanica een mogelijke verklaring verschaft). Hoe dan ook, uit de ervaring blijkt dat het in de praktijk werkt. De psycholoog C.G. Jung, die de I Tjing bestudeerde, noemde dit samenvallen van ogenschijnlijk ongerelateerde gebeurtenissen "synchroniciteit".

Hexagrammen and lijnen
Hexagrammen zijn sets van 6 lijnen, die gebroken kunnen zijn, of heel . De gebroken lijnen zijn "yin,", de hele lijnen "yang". Iets is yin als het vrouwelijk is of donker, aards, passief, etc., en yang als het mannelijk is, of licht, hemels, aktief, etc.

De 64 Hexagrammen worden aangeduid met hun nummer, dat universeel is. Alle vertalingen en commentaren op de I Tjing gebruiken dezelfde nummers. Ze hebben ook een naam, die verschillend kan zijn.

De I Tjing raadplegen
Traditioneel werd de I Tjing geraadpleegd door het werpen van 50 duizendbladstelen, maar gewoonlijk wordt een set van 3 munten gebruikt. De munten worden 6 keer geworpen, terwijl een vraag in gedachten gehouden wordt. Het is ook mogelijk de I Tjing commentaar te laten geven op je huidige staat, zonder een vraag in gedachten te houden. (Hoe dan ook, de I Tjing zal uiteindelijk alleen op je huidige situatie commentaar geven; de toekomst zal er niet werkelijk door voorspeld worden.)

Het hexagram wordt opgebouwd van onder af aan, dus de eerste lijn is de onderste, de zesde lijn de bovenste.

Om de lijnen te berekenen van de geworpen munten, worden waarden toegekend aan de kop- en muntkanten. Munt heeft een waarde van 2, kop een waarde van 3. De waarden van de 3 munten worden bij elkaar opgeteld om het totaal te verkrijgen dat de lijn bepaald. Er zijn 4 mogelijkheden:


Reageer op deze advertentie

Je moet ingelogd zijn om te reageren op een advertentie.