Frank Verschuur - Slow Change
Kenmerken
- Conditie
- Niet van toepassing
- Levering
- Niet van toepassing
Omschrijving
205 pagina's
versneller van sociale innovatie
'Moeizaam veranderen heeft niets te maken met een tekort aan analytisch inzicht, ( ) maar veranderen gebeurt niet, omdat er onvoldoende engagement en betrokkenheid is van de rest van het bedrijf'
SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan
Sociale innovatie, zoals vernieuwing van de arbeidsorganisatie wordt genoemd, zorgt voor betere prestaties en beter renderende technologische innovaties. Veel veranderprocessen mislukken echter nog steeds, ondanks het veronderstelde analytisch inzicht.
Succesvolle verandering vergt een verandering van (top)managers zelf. Zij laten zich teveel door de waan van de dag leiden, wat zich uit in vele arbeidsintensieve projecten, die bij nadere beschouwing geen bijdrage leveren aan de oplossing van de wezenlijke problemen waar men in organisaties mee kampt. Beter is het de tijd te nemen te doorgronden wat de verborgen (organisatie)structurele belemmeringen zijn en hoe u deze weg kunt nemen. Welke gedragspatronen worden opgeroepen en instandgehouden? Hoe kunt u een nieuwe trend zetten? En hoe wordt bij de aanpak van dit alles verbinding, eigendom en plezier binnen de hele organisatie gecre erd? Hiermee ontvouwt zich niet alleen een helder beeld van wat moet veranderen, maar mobiliseert u tevens de wil van iedereen om daaraan bij te dragen.
Aan de hand van praktijkcases in industrie, diensverlening, zorg, overheid en onderwijs worden in dit boek de ingredi nten besproken voor een meer fundamentele aanpak: 'Slow Change'. Wilt u zich als manager, adviseur of student verdiepen in de vraag waarom innovatie van de arbeidsorganisatie zo moeizaam verloopt? Bent u op zoek naar een aanpak die sociale innovatie versnelt? Dan vindt u in dit boek de ingredi nten, gebaseerd op vele jaren in de praktijk toegepaste en bewezen kennis van succesvolle veranderprocessen.
Over de auteur
Frank Verschuur is werkzaam als organisatie-adviseur op het gebied van sociale innovatie en sinds 1991 als mede-oprichter en partner verbonden aan Rubicon, Advies voor Organisatie Dynamiek te Aarle-Rixtel.
Onderzoek wijst uit dat ongeveer 70% van de verandertrajecten in organisaties mislukken. Dat zit vaak op gebrek aan samenhang, weerstanden, onduidelijke communicatie en visie, en gebrek aan discipline. De auteur biedt hiervoor het concept van 'slow change'. In het eerste hoofdstuk wordt uiteengezet welke elementen onvoldoende aandacht krijgen in verandertrajecten. Deze worden in de volgende hoofdstukken uitgewerkt. Hoofdstuk twee en drie gaan over de rol die de structuur van arbeidsorganisaties heeft bij verandering van gedrag, verhoudingen en prestaties, zowel in theorie als in praktijk. Hoofdstuk vier behandelt bewustwording van gedragspatronen, die leiden tot volgzaamheid in plaats van innovatie. Hierbij is expliciet aandacht voor de rol van leiderschap. In het laatste hoofdstuk gaat de auteur in op het organiseren van een diepgaand veranderproces, waarin gezamenlijke visieontwikkeling en gezamenlijk bouwen centraal staan. Een boek met een heldere opzet, prettig geschreven voor managers, adviseurs, trainers en studenten.