MarktPlaza

D.H. Van Wegen - Willink En Copijn (Hardcover/Gebonden) Nieuw

121x bekeken
3 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Nieuw
Levering
Ophalen of verzenden

Omschrijving

D.H. Van Wegen  -  Willink En Copijn (Hardcover/Gebonden) Nieuw

Beelden Van Een Verloren Verleden

80 pagina's

Willink en Copijn waren tijdgenoten die ieder op hun eigen wijze invulling gaven aan een verloren verleden. Naast de Willink-schilderijen wordt foto- en studiemateriaal getoond dat de bezoeker een kijkje wil geven geeft in het brein en de wereld van de kunstenaar. Ook de onlangs gerestaureerde Copijntuin maakt deel uit van de tentoonstelling. Kasteel Heeswijk, een voormalige waterburcht uit de 11de eeuw, ligt zo’n 10 minuten van Den Bosch en 20 minuten van Eindhoven.

Copijn (1878-1945) was een Nederlandse tuin- en landschapsarchitect.
Carel Willink (1900-1983) wordt gezien als de belangrijkste Nederlandse schilder van het magisch-realisme.

Willink schilderde vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw parkgezichten met duidelijk door de tijd getekende beelden die verwijzen naar een wereld die voorgoed was verdwenen. Sommige van deze schilderijen ademen een sfeer van verlatenheid en dreiging. Willink creëerde hiermee een heel eigen beeldtaal, die tegelijk aansloot bij een artistieke stroming in binnen- en buitenland, die breder was dan alleen de schilderkunst. Schrijvers en componisten schiepen verwante werelden en, zoals Kasteel Heeswijk nu laat zien, ook tuinontwerpers bewogen zich in dezelfde artistieke context.

Eveneens in de jaren dertig van de vorige eeuw liet de laatste baron van den Bogaerde van Terbrugge door Lodewijk Copijn een tuin aanleggen bij zijn kasteel. Het ontwerp combineert kenmerken van oude formele tuinkunst met de toen uiterst moderne cottagetuin. De verwijzing naar formele paleis- en kasteeltuinen werd nog eens onderstreept door de opname van classicistische beelden uit de legendarische verzameling van Van den Bogaerde. Ook deze beelden zijn door de tijd getekend. De verzameling was aan het begin van de twintigste eeuw grotendeels verkocht. Wat restte werd opgenomen in de tuin. Het kasteel zelf mocht krachtens het testament van de oudoom van de baron niet worden bewoond. Ook hier was dus sprake van een voorgoed voorbije wereld.

Bespaar portokosten bekijk ook mijn andere advertenties