MarktPlaza

August Willemsen - Van Tibooburra Naar Packsaddle

166x bekeken
4 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

147 pagina's

Australie in 7 stukken, 59 foto's en een epiloog

August Willemsen (1936) geniet gelijkelijk als vertaler van poëzie en van proza een grote reputatie. Van Portugese en Braziliaanse schrijvers als Fernando Pessoa, Carlos Drummond de Andrade, Machado de Assis en João Guimarães Rosa was hij de Nederlandse vertaler en pleitbezorger. In 1983 werd hem daarvoor de Martinus Nijhoff-prijs voor vertalingen toegekend. Daarnaast kreeg hij erkenning voor zijn eigen literaire werk, onder meer in de vorm van de Van der Hoogt-prijs 1986 voor zijn bundel Braziliaanse brieven.

De pen van Willemsen en de camera van Verhoeff tonen een nieuwe wereld in zeven verhalen, plus een epiloog en 59 kleurenfoto's.In maart en april 2000 maakten August Willemsen en Bert Verhoeff zeven reportages over onderwerpen die zij als typisch Australisch beschouwden en die afweken van geeikte thema's als de stranden, het surfen, koala's, kangaroes en Ayers' Rock. In "Van Tibooburra naar Packsaddle" beschrijven en fotograferen zij de backpackers die in horden dit land bezoeken; de eindeloze treinreis door de Nullarborwoestijn naar Perthl; de 'outback', waar dat wat wij beschaving noemen ophoudt; het vreemde spel dat 'football' heet maar geen voetbal is; de Olympische Spelen en de tragische geschiedenis van de aborigines; en de 'Australische lelijkheid. Op fascinerende wijze onthullen Willemsen en Verhoeff de verborgen uithoeken van een enorm land dat voor verrassingen blijft zorgen.

De tocht van Tibooburra met 150 naar Packsaddle met 10 inwoners geeft een goede indruk van de immense leegte van de outback, het binnenland van Australie. Deze tocht wordt beschreven in dit boek van schrijver Willemsen en fotograaf Verhoeff die in maart-april 2000 door het Australische continent reisden. Zij keken vooral naar die opvallende zaken in Australie die afwijken van de meer gangbare toeristische reisdoelen in dit land. Zij maakten zeven reportages over de hype van Australie-reizigers, de zgn. backpackers, rugzaktoeristen, die er maanden verblijven, de treinreis door de Nullaborwoestijn naar Perth, de enorme ruimte en landschappen van de outback, Australian football, de Olympische Spelen van 2000, de aboriginals en de Australische lelijkheid in architectuur en woonomgeving. De vlot beschreven reportages, die eerder in verkorte vorm in 'Vrij Nederland' zijn verschenen, worden geillustreerd met 59 kleurenfoto's, die tezamen een boeiend beeld geven van een aantal bijzondere en onopgesmukte kanten van de Australische samenleving.