Zwartboek (DVD) Quality Film Collection

Bewaar
  • Aantal keer bekeken 57x bekeken
  • Datum geplaatst 4 jaar geleden geplaatst

Kenmerken


Levering
Niet van toepassing
Staat van het product
Zo goed als nieuw
Type advertentie
Aangeboden
Type prijs
Vraagprijs

Omschrijving

138:00 minuten

Acteurs: Carice van Houten Thom Hoffman Michiel Huisman Halina Reijn Derek de Lint Johnny de Mol
Regisseur: Paul Verhoeven

Wanneer het onderduikadres van de mooie joodse zangeres Rachel Steinn per ongeluk wordt gebombardeerd, besluit ze om met een groep joden de Biesbosch over te steken naar reeds bevrijd gebied. De boot stuit echter op een Duitse patrouille en alle vluchtelingen worden op brute wijze afgeslacht. Alleen Rachel weet te ontkomen. Ze sluit zich aan bij het verzet, en weet als Ellis de Vries aan te pappen met de hoge Duitse SD-officier Müntze. Deze is erg van haar gecharmeerd en biedt haar een baan aan. Het verzet heeft ondertussen het plan opgevat een groep gevangen genomen verzetslieden te bevrijden met hulp van Ellis. Dit mislukt jammerlijk omdat het verraden is. Ellis wordt zowel door het verzet als door de Duitsers als schuldige aangewezen. Met Müntze aan haar zijde duikt ze weer onder, samen het einde van de oorlog afwachtend. De bevrijding brengt Ellis geen vrijheid; zelfs niet wanneer ze de echte verrader weet te ontmaskeren. 'Iedereen die overleeft is op een of andere wijze schuldig'.

Taal: Nederlands
Geluid: Dolby Digital 5.1, DTS 5.1
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Beeld: 16:9

Paul Verhoevens langverwachte Zwartboek is een onderhoudende oorlogsfilm, waarmee de regisseur bewijst dat hij nog altijd een gedegen vakman is.

In commercieel opzicht is het goed mogelijk dat de combinatie van een Nederlandse setting en een tijdens de Tweede Wereldoorlog spelende thriller voor hoge bezoekcijfers gaat zorgen. Het uitgangspunt is ook zeker intrigerend, want Verhoeven en zijn vaste scenarist Gerard Soeteman hebben zich gewaagd aan een onderwerp dat lange tijd uiterst gevoelig lag: het feit dat niet alle leden van het ondergrondse verzet uitidealistische motieven handelden en niet alle Duitse militairen in hoge posities schoften waren. De uitwerking is jammer genoeg wat minder inventief en draait vooral om de avonturen van de joodse Rachel Stein (Carice van Houten met geblondeerd haar), die klem komt te zitten tussen haar loyaliteit aan het verzet (voor wie ze spioneert bij Duitse veiligheidsdient) en haar gevoelens voor SD-officier Müntze (Sebastian Koch), die in zijn eentje een bestand met het verzet wil sluiten. Als thriller koppelt Zwartboek spanning aan vermaak, maar in dramatisch opzicht stelt de film teleur. De personages hbben weinig diepang, wat jammer is gezien de vele plichtmatige dialogen die ze in de mond gelegd krijgen. Wat de acteurs betreft, maken vooral Carice van Houten en Halina Reijn (in een bijrol als guitige moffenhoer) met hun frisse spel een geïnspireerde indruk. Zwartboek oogt fraai en de vele miljoenen die de makers te besteden hadden, zijn zeker op het scherm beland. Maar de keuze om het verhaal niet in Nederland maar in Israël te laten beginnen en eindigen lijkt een misplaatste poging om de film in een groter verband te plaatsen waar de rest van het verhaal nauwelijks aanknopingspunten toe biedt. Binnen een oeuvre dat in Nederland zijn gelijke niet kent, en schokkende en imponerende films bevat als Turks Fruit, Soldaat van Oranje, Total Recall, Basic Instinct en Starship Troopers, is Zwartboek niet meer of minder dan een goed gemaakte film zonder verrassingen


Reageer op deze advertentie

Je moet ingelogd zijn om te reageren op een advertentie.