MarktPlaza

Zarah Ghahramani - Mijn Leven Als Verraadster

123x bekeken
6 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

303 pagina's

Wanneer de blinddoek wordt verwijderd, is het eerste wat ik zie het gezicht van mijn ondervrager. Hij weet dat zijn verschijning een grote impact zal hebben op een jonge vrouw – een kind eigenlijk – die zonder waarschuwing van de straat is gehaald. Hij weet alles over mijn doodsangst.

Zarah Ghahramani is geboren in 1981 en groeit beschermd op in Teheran. Als verwende dochter van liberale ouders wordt ze opgevoed in de veronderstelling dat onderwijs minder prioriteit heeft voor meisjes dan voor jongens. Ze wordt aangemoedigd literatuur te lezen en ze stort zich er gretig op. Maar zoals alle vrouwen van haar generatie moet ze zich kleden in ingetogen kleuren, en haar haren bedekken volgens de voorschriften van het Khomeini-regime. Het is deels jeugdig enthousiasme en deels verliefdheid op een student waardoor Zarah meedoet aan een demonstratie. Haar eerste politieke daad leidt tot een hel als ze door de geheime politie wordt meegenomen naar de beruchtste gevangenis van Teheran…

De studente Zarah Ghahramani (1981) wordt gevangen gezet in de beruchte Evin-gevangenis dicht bij Teheran. De reden is dat de studente aan de faculteit der letteren in een studentenbeweging ageert tegen het streng-islamitische bewind van de moellahs in Iran. Ze vindt de beperkingen die het bewind oplegt, absurd. Ze komt dan ook uit een gezin waarin vrijheid van meningsuiting belangrijk wordt gevonden. Eenmaal in de gevangenis wordt ze lichamelijk zwaar mishandeld. Na dertig dagen komt ze vrij na bemiddeling van een invloedrijke vriend. Zij heeft geluk, want de meeste gevangen verblijven er jaren en velen vinden er de dood. Zarah Ghahramani vertelt haar verhaal; bij het schrijven van het boek is ze geassisteerd door Robert Hillman. Een sterk verhaal: de angst die ze voelt in de gevangenis, weet ze subtiel te verwoorden. Dat wisselt ze af met herinneringen aan thuis. Ook weet ze de politieke ontwikkelingen in haar land in een kritisch perspectief te zetten. Het boek staat symbool voor wat totalitaire regimes met mondige inwoners doet. Geschikt voor iedereen.