MarktPlaza

Wiersma Verliest - Johan Krajenbrink

277x bekeken
2 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Ophalen of verzenden

Omschrijving

Wiersma Verliest - Johan Krajenbrink

1e druk 2013
410 pagina´s

De basis is zoals bij Sijbrands verliest (2011): Verliespartijen van Harm Wiersma worden besproken en ingedeeld: combinaties, thematisch, omsingeling en klok.

Maar er is meer.

Verschillende kwesties waarbij Wiersma betrokken is geweest worden besproken aan de hand van artikelen uit kranten. In een boek dat gaat over nederlagen, moet ook geschreven worden over kwesties waarbij de uitslag misschien wat onregelmatig tot stand is gekomen… Iedere kwestie wordt afgesloten met een conclusie over Wiersma's precieze rol.

Openingen worden besproken die belangrijk waren in verschillende nederlagen van Wiersma. Diepgaand wordt zo een duidelijk verhaal verteld over verschillende openingen.

Een verschil met Sijbrands verliest en met Tsjizjov verliest! is dat het hoofdstuk Intermezzo veel groter is geworden. Mooie modelpartijen van Wiersma worden besproken, en ook zijn mooiste combinaties, zijn fraaiste offers, geweldige fragmenten en ook verschillende positionele ideeën.

Wiersma verliest bevat mooie en soms originele foto's.
Wiersma verliest bevat een handige namenindex.
Wiersma verliest is in hetzelfde formaat gedrukt als Sijbrands verliest.
Wiersma verliest is veel dikker (416 p.) dan Sijbrands verliest (266 p.) en daarom ook duurder.

In de zomer van 2004 verscheen van Krajenbrink het boek Smerig Spel? Een damboek, maar door het thema ook interessant voor niet-dammers. In 2005 kwam Tsjizjov Verliest! uit. De nederlagen van de grote kampioen worden besproken. In 2011 verscheen het tweede deel: Sijbrands Verliest. Dat was een opmerkelijk boek, aangezien Krajenbrink eind jaren tachtig en begin jaren negentig de secondant is geweest van Sijbrands. Sijbrands verliest is niet alleen een damtechnisch boek, ook nu valt veel te lezen voor de niet-dammer: Krajenbrink schrijft namelijk over zijn ervaringen als secondant, met als startvraag of Sijbrands een heilige is of gewoon een mens. Nu het derde deel: Wiersma Verliest. Hoewel de basis hetzelfde is gebleven nederlagen van een groot speler worden besproken en systematisch ingedeeld, zijn er ook verschillen. Zo wordt teruggekeken op verschillende affaires waarbij Wiersma betrokken was. Een ander verschil is een groot hoofdstuk over mooie winstpartijen en fraaie fragmenten van Wiersma.