MarktPlaza

Wasili Aksjonow – Kaartje naar de sterren

140x bekeken
7 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Gebruikt
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

Wasili Aksjonow – Kaartje naar de sterren
Fontein – Boekerij : nummer 84
Uitgeverij De Fontein
232 pag.
Prijs: teab (bieden excl de eventuele porto aub)
(en in mijn winkel vindt u nog veel meer boeken in 37 groepen/genres onderverdeeld, zoals onder andere de groep ‘romans’. In mijn winkel kunt u de groep van u keuze aanklikken)
“Uit de inleiding van Jeanne Liedmeier:
‘Aksjonow (geb. 1932) behandelt hier een thema dat de laatste tijd min of meer in de mode is in de Sowjetunie, n.l. het conflict tussen de twee generaties, de vaders en de zonen. Vaak gebeurt dit in een vorm die voor de officiële kritiek volkomen aanvaardbaar is: de jonge held komt in opstand tegen de verburgerlijking en de burocratie van de oudere Partijleden…
In Aksjonows roman beperken de vertegenwoordigers van de jongere generatie zich echter niet tot dit soort kritiek op het Stanilisme. Zij eisen het recht zelfstandig hun houding in het leven te bepalen, zelfs aan de waarheid van de leer te twijfelen. Voor alles willen zij vrij zijn: ‘Voor we goed en wel geboren zijn is ons leven al bepaald, is onze toekomst al vastgelegd,’ zegt één van hen. Zij ontvluchten hun ouderlijk huis in Moskou, na hun eindexamen middelbare school, gaan zwerven, beleven allerlei avonturen en vinden ten slotte hun plaats in het leven.
Het werk werd terstond na verschijnen scherp aangevallen, niet alleen wegen zijn ‘nihilistische filosofie’, maar ook wegens de taal; de jonge helden spraken namelijk hun eigen jargon. Vanzelfsprekend was het juist om deze redenen bij de jeugd zeer populair. Ten slotte werd het verhaal op een partijconferentie officieel veroordeeld (25 december 1961) omdat de erin gestelde problemen ‘eenzijdig, oppervlakkig en wezenlijk onjuist’ werden opgelost; ‘de jonge helden uit Aksjonows roman koketteren met een goedkoop sceptisme en bedienen zich van een afschuwelijk jargon.’ Verder wordt de schrijver verweten dat hij ‘scepticisme’ als ‘karakteristieke trek van de jeugd’ ziet en deze levenshouding ‘op sympatieke wijze uitbeeld.’”