MarktPlaza

Volver DVD

79x bekeken
7 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

Acteurs: Lola Dueñas Penélope Cruz Carmen Maura Yohana Cobo Penélope Cruz Lola Dueñas
Regisseur: Pedro Almodóvar

121:00 minuten

Als de man van Raymunda op merkwaardige wijze overlijdt, neemt haar leven een drastische wending. Raymunda probeert op alle macht haar gewone leven vol te houden, maar het verleden laat haar niet met rust. En als dan ook nog haar dode moeder verschijnt…

Een Gouden Palm zat er ook deze keer weer niet in voor Pedro, maar dat is dan ook het enige slechte nieuws dat over Volver te melden valt. Almodóvars 16-de speelfilm is een van zijn allerbeste geworden.

Het is ook een van zijn meest traditionele films, een warmbloedige ode aan de kracht van de Spaanse vrouw. In het geestige openingsshot zien we hoe op zondagmiddag Spaanse moeders de graven van hun dierbare overledenen oppoetsen alsof ze er prijzen mee kunnen winnen. Een van hen is Raimundo (Penélope Cruz), een schoonmaakster met dromen van een beter leven. Maar met de zorg over tienerdochter Paula (Yohana Cobo) en een lapzwans van een man op de bank is haar realiteit verre van rooskleurig. Als echtgenoot Paco op een avond een dronken avance maakt richting zijn eigen dochter, steekt het meisje in paniek haar vader neer. Raimundo besluit diens lijk te bewaren in een vrieskist van het verlaten restaurant waar ze een oogje op houdt. Ondertussen klopt de dood ook aan bij haar zuster Sole (Lola Duenas). Letterlijk. Deze alleenstaande thuiskapster krijgt bezoek van de geest van hun overleden moeder (Carmen Maura).

Zo klinkt Volver wellicht naargeestig, maar de film is juist een viering van het leven. De dood van Paco maakt voor Raimundo de weg vrij naar een nieuw bestaan. En terwijl Sole haar moeder inschakelt bij het haren wassen, hoort ze de lang verborgen gehouden familiegeheimen. Ook ditmaal is de constructie van het verhaal tot in de kleinste details verzorgd, en zit het scenario vol wendingen die de spanning vasthouden en de personages verdiepen. Humor zit in de geestige dialogen, en het ensemblespel is een voortdurend feest. Je kunt je afvragen of Almodóvar niet met een al te roze bril kijkt naar zaken als vrouwensolidariteit en moederschap, maar het levert in elk geval hartverwarmende cinema op. Tijdens een persconferentie grapte de regisseur dat hij met de titel, die ‘terugkeren' betekent, bedoelde dat mensen de film nog een keer moeten gaan zien. Maar het is waar: pas een tweede bezoek onthult alle rijkdommen die Volver bevat.