MarktPlaza

Vliegers in het vuur- K. Norel

252x bekeken
7 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Gebruikt
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

Vliegers in het vuur- K. Norel. Gebonden boek in nette staat.
Met de rug tegen de muur In de nacht van 9 op 10 mei 1940 wordt Nederland door nazi-Duitsland overvallen. Meteen trachten de Duitsers Den Haag te bezetten via een luchtlandingsoperatie maar dit wordt verijdeld door het Nederlandse leger. In de lucht is de strijd snel beslist: de Duitse luchtmacht heeft een numeriek overwicht en de Nederlandse verliest al snel veel van haar beste toestellen. Na de Nederlandse overgave vluchten veel vliegers naar Engeland waar ze het 320 Dutch Squadron RAF en later het 321 Dutch Squadron RAF vormen. In Britse dienst strijden de Nederlanders verder tegen de Duitsers waarbij ze onder andere strategische doelen in bezet gebied bombarderen.
Trillende evenaar De Limburger Joost de Wolf wordt als agent naar bezet Nederlands gebied gestuurd. De zaak zit fout: hij wordt door de Duitse contraspionage opgewacht en ontsnapt maar net aan gevangenschap. Met hulp van het verzet weet hij England weer te bereiken. Ook een tweede dropping in Friesland blijkt verraden. De Wolf is woedend en maakt stampij bij zijn superieuren die hier lauwtjes op reageren. Tijdens een missie naar Zeeland worden Joost de Wolf en zijn bemanning in hun bommenwerper boven bezet Nederland neergehaald. Via het verzet weten ze via Belgie, Vichy-Frankrijk en Spanje naar Engeland terug te keren. Van het verzet verneemt De Wolf dat van de Britse zendingen vrijwel niets het verzet heeft bereikt en dat agenten ofwel niet aankwamen of infiltranten bleken. De operatie blijkt gesaboteerd door de Duitsers; het zogenaamde Englandspiel.
De oorlog breidt zich intussen uit tot een ware wereldoorlog: in juni 1941 wordt de Sovjet-Unie door Duitsland aangevallen en in december de VS door Japan, waarop Engeland en Nederland ook Japan de oorlog verklaren. Het 321 Dutch Squadron RAF wordt naar Ceylon gestuurd waar het verkenningswerk verricht. Mede dankzij hen zijn de Britten voorbereid op Japanse aanvallen op Colombo en Trincomali, die ze weten af te slaan. Verder worden de vliegers ingezet voor bescherming van konvooien tegen Duitse en Japanse U-Boten.
Voorwaarts! In het laatste deel wordt aandacht besteed aan de invasie in Normandie (D-Day), de slag om Arnhem, de hongerwinter, het Ardennenoffensief en de voedseldroppings (Operatie Manna). Ten slotte wordt op 4 mei 1945 de overgave van alle Duitse legers in Nederland aangekondigd en kunnen de Scheveninger Frans Matter en de Rotterdammer Klaas Zwart eindelijk hun dierbaren terugzien. Al snel merken ze hoe nijpend de situatie is: veel mensen zijn ondervoed en slecht gekleed, vrijwel alle joden zijn weggevoerd, Rotterdam is een grote puinhoop. Maar tot Klaas' grote vreugde staat zijn huis er nog en zijn zijn vrouw en zoon ongedeerd. Nederland viert de bevrijding en kijkt vol vertrouwen naar de toekomst.

Verzenden mogelijk, kosten koper.
Kijk ook eens bij mijn andere advertenties, stripboeken, leesboeken en pockets voor elk wat wils.