MarktPlaza

Vladimir Nabokov - Lolita (Hardcover/Gebonden) Nieuw/Gesealed

54x bekeken
4 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Nieuw
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

384 pagina's

Vladimir Nabokov (1899 - 1977) was een Russische schrijver uit Sint-Petersburg. Zijn meest bekende en volgens velen beste roman is Lolita. Lolita staat vierde op een lijst met de honderd beste romans uit de moderne literatuur. Ook Pale Fire (Bleek vuur) werd op die lijst geplaatst, namelijk op nummer 53. Deze lijst werd samengesteld door een Amerikaanse uitgever.

Lolita is een van de meest omstreden romans van de twintigste eeuw. Humbert Humbert verruilt Europa voor de Verenigde Staten en trekt in bij een weduwe die een bijzonder aanminnige dochter heeft: Dolores. Humbert raakt meer dan gefascineerd door het jonge meisje: ‘Lolita, mijn levenslicht, mijn lendevuur.’ Hij trouwt met haar moeder om maar zo dicht mogelijk bij Lolita te kunnen zijn; zij doet hem denken aan het meisje op wie hij als jongen verliefd was.

De baanbrekende roman Lolita veroorzaakte een schandaal en was van 1956 tot 1958 verboden in Frankrijk en de Verenigde Staten. Inmiddels wordt deze geestige, diepzinnige en sensuele roman gezien als een van de grootste literaire werken van de twintigste eeuw.
'Lolita, mijn levenslicht, mijn lendevuur. Mijn zonde, mijn ziel. Lo-lie-ta: de tongpunt daalt drie treden het gehemelte af en tikt

van het verhalend werk van de Russisch-Amerikaanse grootmeester (1899-1977) was dit in 1994 de lang verwachte nieuwe vertaling van zijn bekendste werk. Het is de tragikomische geschiedenis van een gecultiveerde middelbare man die als een blok valt voor Lolita, het 12-jarige dochtertje van zijn hospita. Om haar in zijn macht te krijgen trouwt hij met de moeder. Als deze verongelukt staat niets zijn geluk meer in de weg -behalve dan het feit dat Lolita helaas een eigen wil blijkt te hebben en haar eigen geluk bevecht. Het relaas is geschreven vanuit het manisch-erotische perspectief van de man, die een duivels knap stilist blijkt, maar indirect krijgt men toch ook een roerend beeld van het meisje achter het seksobject. Ook het Amerika van halverwege de 20e eeuw wordt prachtig getypeerd. De niet al te preutse lezer zal ook zonder dat hij alle grapjes en toespelingen oppakt, zijn hart ophalen aan deze mooie en goed doordachte vertaling. Kleine druk.