MarktPlaza

Victoire 1200

268x bekeken
5 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Gebruikt
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

Omdat wij beiden zijn opgegroeid op een zeilboot bleek het vanzelfsprekend dat wij als jong gezin deze mooie hobby zouden voortzetten en ook onze kinderen het zeilen met de paplepel zouden ingieten. 
De keuze voor de Victoire
Wij waren al langere tijd verliefd op verschillende modellen van Victoire, de jachtbouwer uit `Alkmaar. Prachige stoere zeewaardige jachten, ontworpen door Dick Koopmans. Wij hebben meerdere modellen bekeken maar als groot gezin van zes kwamen wij al gauw uit op de 1200. Wij hebben na meerdere verschillende 1200s te hebben bekeken, gekozen voor de 1200 van een gepassioneerde zeiler die tevens ver familielid bleek te zijn. De goed onderhouden sloepgetuigde 1200 voldeed aan alle wensen die wij als gezin hebben. Voldoende slaapplaatsen, 210 cm diepgang en een prachtige zeilgarderobe. 
Behalve dat wij weg zijn van het ontwerp, sprak vooral de degelijkheid en zeewaardigheid ons aan. De boot moest passen bij onze gezamenlijke droom om de wereldzeeen te bevaren en de Victoire 1200 voldoet daar ruimschoots aan.
Bij weinig wind is de 1200 zeker niet de snelste zeiler maar naarmate de wind toeneemt voel je hoe de boot alleen maar meer in haar element raakt, (net als haar bemanning overigens). en een juist dan een snelle zeiler blijkt die comfortabel op het roer ligt. Wij hebben nooit bewust zwaar weer opgezocht maar bij de lange tochten op het Kanaal, bij het Kanaaleilanden in de Duitse `bocht of op de `Oostzee hebben wij wel alle weertypes meegemaakt. Onze 1200 heeft daarbij altijd laten zien en voelen een betrouwbaar en veilig schip te zijn.
In drukkere havens blijkt de boegschroef een welkome aanvulling waarmee manoeuvreren onder alle omstandigheden zeer eenvoudig is.
Vaargebied
Vanuit onze thuishaven Zierikzee hebben wij in de weekenden vooral genoten van de Oosterschelde. Prachtig zeilwater met ruim gelegenheid om ontspannen een nachtje te ankeren. Iedere week het gevoel van vakantie. Lange weekenden kozen wij vaak voor een rondje Walcheren. Het hoogtepunt van het jaar waren onze zomervakanties. Die begonnen steevast bij de Roompotsluis en dan of richting Frankrijk, Engeland of naar het Noorden richting de Wadden, Denemarken en Zweden. De Engelse Zuidkust en dan met name vanaf de Solent tot en met de Scilly's is een prachtige schilderachtige omgeving waar wij veel zijn geweest. Op de Scillys waan je jezelf terug in de tijd. Hoewel het hemelsbreed niet eens heel ver bij onze thuishaven vandaan is merk je al vanaf de Belgische kust dat je andere dieren tegenkomt. De enorme Jan van Gent, dolfijnen, maanvissen en meer richting de Zuid West punt van Engeland met regelmaat de reusachtige plankton haai. Wij hebben met het gehele gezin uren over de reling gehangen om ons te vergapen aan deze reusachtige dieren.
Een andere veelgekozen bestemming was de Oostzee. Wij hebben er altijd voor gekozen om via de Duitse Bocht de Elbe op te varen om dan bij Brunsbuttel het Noord-Oostzeekanaal op te gaan om na een dag varen bij kiel-Holtenau de Oostzee op te kunnen varen. De dag op het kanaal vonden wij telkens een ervaring op zich. Naast de gigantische cruiseschepen en containerschepen die je passeren voel je je erg klein. Prachtige grote bruggen en een naarmate de reis vordert veranderend landschap. 
Uitrusting en onderhoud
Omdat de Victoire in de kajuit wat minder licht is dan veel moderne jachten en omdat wij veel meestal met het gehele gezin onderweg zijn geweest hebben wij altijd een prachtige kuiptent gehad waardoor we bij alle weersomstandigheden ook de kuip tot leefruimte konden omtoveren. De kuiptent en de buispak hebben wij afgelopen seizoen vernieuwd. Alle ruiten zijn uitritsbaar en de voorste ruit van de buiskap kan opgerold worden tijdens hele warme dagen.
Wij hebben onze boot iedere winter binnen gestald en door professionals van de werf technisch en motorisch laten onderhouden. In de loop der jaren hebben wij apparatuur aangeschaft, verbeterd of vervangen en het volgende project zou de autopilot moeten zijn. Die werkt goed maar het display in de kuip is aan vervanging toe. Naast een navigatiescherm onder de buiskap hebben wij ook in de kajuit een scherm geïnstalleerd. Zeer prettig om tijdens lange tochten en zeker s nachts ook binnen een blik op de omgeving te kunnen werpen. 
Voor het comfort hebben wij lattenbodems laten maken onder alle bedden. Dit is het slaapcomfort aan boord zeer ten goede gekomen maar het schijnt ook gezonder te zijn.
Het besluit
Wij hadden niet bedacht om onze boot te verkopen totdat wij erachter kwamen dat wij op dit moment minder aan varen toekomen dan wij zouden willen en minder dan de boot verdient. De droom om samen nog eens over te steken blijft onveranderd van kracht en gaat op enig moment zeker vervuld worden alleen voor dit moment doen wij er goed aan om ons geweldige schip over te dragen aan andere liefhebbers die er net zo van zullen genieten als wij als die jaren hebben mogen doen.
Dit besluit kwam redelijk onverwachts. Wij hadden, naast de buiskap en de kuiptent ook net het grootzeil, de rolgenua en de bijbehorende huiken door de Vries in Friesland laten vervangen met het idee daar weer jaren plezier van te zullen hebben.
Wij zullen het varen ongetwijfeld ontzettend missen maar verheugen ons erop dat een nieuwe liefhebber het genieten van- en het zorgen voor dit geweldige schip van ons over zal nemen.
Goed uitgerust kwaliteitsjacht, met drie hutten. Zeer goed verzorgd door huidige eigenaar
Degelijk en mooi gebouwd zeiljacht, met goede zeezeileigenschappen. Bij dit exemplaar is er een extra hut in het bakboord achterschip gecreëerd, waarmee het jacht over drie afzonderlijke hutten beschikt. Daarmee ook uitermate geschikt als familieboot. Eventueel is deze derde hut ook te gebruiken als technische-, of opbergruimte.
De huidige eigenaar heeft altijd, ook de laatste jaren, het jacht met veel zorg onderhouden, waaronder ieder jaar winterberging in een loods. Daarnaast is het jacht dit jaar nog voorzien van nieuwe zeilen, buiskap, kuiptent en hoezen. Momenteel kan deze Victoire bezichtigd worden aan onze verkoopsteiger. Een bezichtiging waard!
Algemeen
Roer: Roer aan skeg
Ramen: Lewmar poorten en Gebo dekluiken
Accommodatie
Overig:
Het jacht is mooi afgewerkt en beschikt over een mooi, traditioneel vervaardigd interieur uit teakhout.
Drie afzonderlijk hutten
Alle hutten voorzien van lattenbodems en kwaliteitsmatrassen
Derde hut is ook te gebruiken als technische- danwel bergruimte
Motor, electra, water
Voortstuwing: schroefas met Pyton-Drive en Volvo Seal
Warm water: Isotherm boiler
Voltmeter: Mastervolt charge control
Overig:
De motor is jaarlijks door een monteur onderhouden.
Tuigage
Rondhouten, verstaging: Selden
Zeilen materiaal: + Laminaat
Genua: Van 2018. UK Sails laminaat
Voorzeil rolsysteem : Furlex 204S van 2016
Overig:
Spinnakerboom
Rodkicker (beperkt functionerend)
Check stays op mast
Hydraulische achterstagspanner
Selden RCB systeem - gelagerde lattenwagens op mastspoor
Uitrusting
Ankerlier: Simpson and Lawrence
Dekzeil(en): Genuahoes en huik van 2018
Zwemtrap: RVS
Overig:
Teakhouten schuurlijst met RVS kraal
Aanritsbare kuiptent aan buiskap, met wegneembare zijpanelen.
Veiligheid
Overig:
Joon
Extra gegevens:
Merk: Victoire
Bouwjaar: 1991
Ligplaats: In verkoophaven
Lengte: 12 meter
Breedte: 3.64 meter
Diepgang: 2.1 meter
Conditie: Gebruikt
Opties:
Rompmateriaal: Polyester
Rompvorm: Rondspant
Aantal slaapplaatsen: 6
Aantal hutten: 3
Achterkajuit: aanwezig
Doorvaarthoogte: 18
Merk motor: Volvo Penta
Type motor: 2003T
Brandstof: Diesel
Draaiuren: 3139
Vermogen: 43
Aandrijving: Shaft
Tank: 190 l
Boegschroef: aanwezig
Aantal cilinders: 3
Besturing: Stuurwiel
Geluidsinstallatie: aanwezig
Kooktoestel: aanwezig
Koelkast: aanwezig
Verwarming: aanwezig
Navigatieverlichting: aanwezig
Dieptemeter: aanwezig
Marifoon: aanwezig
Navtext: aanwezig
GPS: aanwezig
Windinstrument: aanwezig
Stormfok: aanwezig
Spinnaker: aanwezig
Radar: aanwezig
Acculader: aanwezig
Anker: aanwezig
Buiskap: aanwezig
Zwemtrap: aanwezig