MarktPlaza

Varen en Vlinder in bos - met monogram en '45

510x bekeken
4 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Gebruikt
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

Antiek Kunst webwinkel Het-te-volle-Huis biedt aan uit eigen Huiscollectie :
Olieverf op doek 70x96, linksonder met monogram en gedateerd '45, met mooie bijpassende goudkleurige lijst.
Onvoorstelbaar mooi en goed geschilderd schilderij, met werkelijk schitterende geschilderde details, de Foto´s laten het een en ander daarvan zien.
Voorheen niet wetende wie het schilderij geschilderd zou kunnen hebben, is er een doorbraak dat het schilderij wellicht van Lodewijk Bruckman is, die destijds (1948) emigreerde naar de V.S.
Al googlelend overtuigd geraakt dat het hier om Lodewijk Bruckman (1903-1995) gaat.
Het voorstelling van het schilderij is een symbolisch graf van zijn vriend Alex v.d. Berg die in de oorlog gefusilleerd werd. op het schilderij zien wij ook symbolische planten zoals Hulst en Klimop, maar dus ook Rozen en een Vlindertje :

"De Tweede Wereldoorlog was een zwarte periode. Hartvriend van Lodewijk Bruckman, de fotograaf Alexander van den Berg wordt gefusilleerd wegens verzetsactiviteiten voor de Oranjegarde, een para-militaire organisatie die met succes enige sabotages weet uit te voeren. Bruckman zelf wordt ook verhoord en heeft last van intimiderend optreden van de bezetter. Artistiek bracht het een wending in zijn schilderijen met zich mee. Zijn palet werd donker, en zijn thema’s sloten aan bij het magisch realisme van Raoul Hynckes (1893-1973) en tijdgenoten: verval, angst, dreiging. Symbolische elementen als prikkeldraad, schedels, breekbare eitjes in een nest, gebroken zuilen gaven zijn intenties verholen weer".
Lodewijk Bruckman schreef in 1994 ook een boek met als titel :
"Uit wat vergaat, ontstaat steeds iets nieuws"
( dat zien wij in dit schilderij terug)
Schilderijen in Nederlandse Musea niet te vinden, wel in Museum de Oude Wolden in Bellingwolde en het Gemeentehuis in Goes, overigens zijn die allemaal geschonken door de schilder en zijn levensmetgezel.
Mocht er belangstelling zijn voor dit schilderij : hogere prijsklasse.
Dergelijk schilderij wordt aangboden door Kunstgalerie voor E 40.000,00