Theodore Dalrymple - Beschaving, Of Wat Ervan Over Is
Kenmerken
- Conditie
- Zo goed als nieuw
- Levering
- Niet van toepassing
Omschrijving
Nieuwe Essays Van Een Spraakmakend Cultuurcriticus
352 pagina's
Nieuwe essays van een spraakmakend cultuurcriticus.
Het nieuwe boek van de auteur van Leven aan de onderkant draagt het onmiskenbare stempel van Theodore Dalrymples verfrissend scherpzinnige kijk op het menselijk bestaan. Dalrymple levert hierin onder meer kritiek op de cultuur van onmiddellijke behoeftebevrediging, op elk gemakzuchtig cultuurrelativisme en op het overboord gooien van een verantwoordelijkheidsbesef voor het welzijn van de samenleving waar je deel van uitmaakt. In vijfentwintig artikelen bestrijkt Dalrymple de wereld van literatuur en ideeën, van Shakespeare tot Marx, van de legalisering van drugs tot de crisis in de islam.
Dit boek bevat onder meer 'De ineenstorting van de islam', volgens The New York Times het beste krantenartikel uit 2004. Net als in Leven aan de onderkant zijn Dalrymples essays vlijmscherp maar niet dogmatisch, schitterend opgebouwd en wars van jargon. Beschaving, of wat ervan over is herstelt het geloof in de cruciale betekenis voor onze cultuur van literatuur en cultuurkritiek.
Deze essaybundel is een vervolg op 'Leven aan de onderkant' (2004)*, een cultuurkritische beschouwing over regelingen in de verzorgingsstaat waardoor mensen uit de onderklasse in de put blijven zitten. De auteur was psychiater in gevangenissen en ziekenhuizen. In dit boek bekritiseert hij de cultuur van de onmiddellijke behoeftebevrediging, het cultuurrelativisme en het afschuiven van de maatschappelijke verantwoordelijkheid. De essays zijn verdeeld in twee delen: 'Kunsten en letteren' en 'Samenleving en politiek'. In het eerste deel schrijft hij onder meer over Shakespeare en Virginia Woolf, in het tweede deel gaan zijn beschouwingen over onder meer criminaliteit, drugs, de jeugd en de islam. De auteur toont een grote belezenheid, schuwt in zijn betoog geen enkele omweg en heeft een overwegend somber mensbeeld. Hij biedt ieder die dit voor lief neemt stof tot nadenken over de hedendaagse tijdgeest.