MarktPlaza

Swami Deva Amrito (Jan Foudraine): Struikelen over waarheid

255x bekeken
9 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Gebruikt
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

Swami Deva Amrito (Jan Foudraine): Struikelen over waarheid


Over Krishnamurti, Ken Wilber, Da Free John en Gerard Reve

In dit boek doet Swami Deva Amrito verslag van een tweede bezoek aan Krishnamurti en van zijn kennismaking met het opzienbarende werk van de Amerikaanse psycholoog Ken WIlber. De laatste legt de basis voor een psychologie van de mens op weg naar zelfovergave, het overstijgen van de splitsing tussen ik en de wereld.
Verbinden thema van de verschillende hoofstukken is de gescheidenheid van mens en wereld in een 'ik-bewustzijn', de sensatie van splitsing tussen subject en object, dat de hunkering naar het overstijgen van dit beperkte bewustzijn doet ontstaan.
Rond dit thema rapporteert Amrito ook uitvoerig over de mysticus Da Free John. Deze spreekt met een ander vocabulaire over het 'ego', de Meester-discipelrelatie en de transcendente werkelijkheid.
In het laatste hoofdstuk wordt de thematiek opnieuw belicht, maar nu aan de hand van een onderzoek naar het werk van Gerard Reve. Deze heeft in zijn werken oprecht en intens zijn mystiek verlangen vertoond. Hij heeft vaak om tegengas gevraagd. Hij krijgt het in dit hoofdstuk. Met verrassende helderheid confronteert Amrito de lezer met een nieuwe en verrassende definitie van 'de Meedogenloze Jongen'.


Uitg. Ankh-Hermes, paperback. In goede staat.

D24