Suttee (Weduweverbranding) [1830?] + 2 andere Grindlay…

Bewaar
  • Aantal keer bekeken 116x bekeken
  • Datum geplaatst 5 jaar geleden geplaatst

Kenmerken


Levering
Niet van toepassing
Staat van het product
Gebruikt
Type advertentie
Aangeboden
Type prijs
Vraagprijs

Omschrijving

Drie Prenten. Prenten naar tekeningen van Capt. Grindlay. Titels van de prenten:

1. Preparation for a Suttee, or the Immolation of a Hindoe Widow from a Drawing by Capt. Grindlay (Etchd by J. Willis & H. Melville, Engd by R.G. Reeve)
2. View of the Bridge near Baroda in Guzerat from a Drawing by Capt. Grindlay in 1806 (etched by J. Willis & H. Melville, Engraved by C. Bentley)
3. View of Safsoor in the Deccan from a sketch taken on the spot by Capt. Grindlay 1813 for the Hon. Mrs, Stewart Mackenzie (Drawn by W. Purser, Engd. by R.G. Reeve)

Alle drie de prenten zijn aangebracht op boord. Alle drie vertonen ze een verkleuring alsof ze in een passe-partout gezeten hebben die kleiner was dan de afbeelding (aan de bovenzijde en aan de rand (soms links, soms rechts) minder verkleurd). De tweede prent met kleine deukjes rechtsboven in de afbeelding en in de blanco marge. Alle platen met wat foxing. De afbeeldingen variëren wat in afmetingen, maar de platen inclusief de marge zijn bijna identiek wat betreft formaat (circa 31 x 39,5 cm).

De eerste plaat "Preparation for a Suttee, or the Immolation of a Hindoe Widow" laat de voorbereidingen zien voor een suttee ofwel een weduweverbranding waarbij bij het overlijden van de man de echtgenote al dan niet gedwongen zich samen met haar echtgenoot (levend) liet verbranden. Omstreeks 1830 werd dit door het Britse koloniale bestuur verboden (dit gebeurde overigens ook op Bali in Indonesië en werd daar pas verboden aan het begin van de twintigste eeuw).

De tweede plaat laat de brug bij Baroda (tegenwoordig Vadodara) zien, gelegen in het noordwesten van India.


De derde plaat laat een groot paleis of een tempel zien gelegen aan water. Deccan zal waarschijnlijk slaan op het Deccan-plateau gelegen in centraal-India.

Grindlay (1786-1877) was 17 toen hij in 1803 in India arriveerde. Hij diende bij de Bombay Native Infantry van 1804 tot 1820 (de periode waarin hij de schetsen maakte op basis waarvan deze prenten gemaakt zijn).

De platen zijn niet gedateerd. De eerste en tweede plaat worden elders omschreven als een gekleurde aquatint gemaakt in 1830 en afkomstig uit Robert Melville Grindlay's "Scenery, Costumes and Architecture chiefly on the Western Side of India" (daar echter nog een derde regel onderschrift en soms onderschrift iets anders). Van dit boek heb ik één exemplaar gevonden dat te koop staat voor een kleine 16.000$ (daar natuurlijk met alle platen en tekst, hier aangeboden alleen drie platen, mogelijk afkomstig uit een vergelijkbaar boek)! Mogelijk dat dit platen zijn die later hergebruikt zijn maar in ieder geval geen moderne herdrukken. Referentienummer A62-38.

250 euro

Als u biedt is dat exclusief verzend- en verpakkingskosten (8,60 euro als aangetekend pakketje met pakketcode), afhalen op afspraak in Ede ook mogelijk. Zie ook mijn andere advertenties voor gecombineerd verzenden.


Reageer op deze advertentie

Je moet ingelogd zijn om te reageren op een advertentie.