MarktPlaza

Stella Braam - Ik Blijf Thuis

111x bekeken
6 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

Het Verhaal Van Mijn Moeder

Vrouwen van de generatie van Stella's moeder Marijke Braam mochten niet doorleren er was geen geld voor een studie. Het krijgen van kinderen was een manier om aan het ouderlijk huis te ontsnappen. En dat terwijl Marijke over literaire talenten beschikte en graag Nederlands was gaan studeren. Na een huisvrouwenbestaan en een scheiding wordt zij een veelgevraagd spreekster met haar lezing 'Tussen recht en aanrecht'. Totdat een ernstig herseninfarct haar bijna fataal wordt. Vanaf nu is ze aangewezen op intensieve zorg, maar voor geen goud wil ze naar een verpleeghuis.

Ik blijf thuis! is een aangrijpend verhaal over de ervaringen van Marijke Braam en van de strijd van haar dochter om haar moeder thuis te houden de beschrijving ook van hun beider gevecht met hogere instanties en het 'instellingsdenken'. Het is niet het verhaal van één moeder, maar dat van vele vaders en moeders. De auteur komt met onorthodoxe ideeën voor de uitdaging van de 'bejaardenberg': hoe houden we onze ouders betaalbaar thuis?
In Nederland worden elk uur vijf mensen getroffen door een beroerte. Vanwege de vergrijzing zal het aantal mensen met een beroerte in 2020 zo'n dertig procent groter zijn dan nu. In het voorjaar van 2006 krijgt de moeder van onderzoeksjournaliste Stella Braam een beroerte met als gevolg dat zij, vanwege de daaruit voortvloeiende dementeringsverschijnselen, intensieve verzorging nodig heeft. Volgens het Centrum voor Indicatiestelling Zorg moet zij opgenomen worden in een verpleeghuis, maar zij wil liever thuis blijven. In dit persoonlijke relaas doet de schrijfster verslag van haar barre tocht door het 'zorglabyrint' om te bewerkstelligen dat haar moeder thuis de nodige zorg krijgt. Duidelijk wordt dat de vaak zeer bureaucratische benadering van de diverse betrokken instanties (verzekeraars, indicatiestellers, zorginstellingen) en de behoeften van de patient en haar familie, totaal niet op elkaar aansluiten. Een vlot geschreven persoonlijk relaas waarin vele families in soortgelijke omstandigheden zich in zullen herkennen. Bevat korte literatuurlijst