MarktPlaza

Sebastian Sternal (geb. 1983) - Turning Point - CD

4x bekeken
12 uur geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Nieuw
Levering
Verzenden
Verzendkosten
€ 2,99

Omschrijving

 Sebastian Sternal (geb. 1983) - Turning Point
CD 
  • Label: Intuition, 2024
  • Bestelnummer: J-11905893
  • Releasedatum: 20.9.2024
+ hr-Bigband

Drievoudig ECHO Jazz Award winnaar Sebastian Sternal heeft met zijn nieuwe opname "Turning Point" de cirkel rond gemaakt. Tegelijkertijd slaat de pianist als componist en arrangeur van de eersteklas hr-Bigband voor dit nieuwste project opnieuw nieuwe wegen in. Hij leidt het ensemble vanaf de piano, laat de uitstekende solisten van de band aan het woord en heeft de nieuwe composities praktisch voor hen geschreven.

Hij heeft een traditie van het voortdurend verkennen van fijn afgestemde wendingen in zijn compositorische taal. Al meer dan twintig jaar presenteert de in Keulen en Parijs opgeleide musicus een op zichzelf staand oeuvre vol contrasten. Zijn eerste trio-albums (uit 2009) werden gevolgd door zijn bekroonde "Symphonic Society" (uit 2012), bijna orkestrale excursies van schijflengte, voordat hij terugkeerde naar de kleinst mogelijke vorm van muziekcreatie met een intensief solo-album (2022). "Turning Point" brengt deze diversiteit ongetwijfeld structureel en conceptueel samen tot het hoogtepunt van zijn werk tot nu toe.

De jazzliefhebber schreef zijn eerste bigbandarrangement op 14-jarige leeftijd. Bij toeval bestudeerde Peter Herbolzheimer de bladmuziek van de jonge arrangeur. Herbolzheimer nodigde hem prompt uit om op korte termijn deel te nemen aan de volgende fase van het Bundesjugendjazzorchester. Sternal kreeg niet alleen de kans om zijn arrangement live te horen spelen, maar kon na afloop ook profiteren van vele tips van de ervaren bandleider. Jarenlang bleef het onderwerp big band hem bij - en is nu uitgemond in het album "Turning Point".

Sternal is enthousiast over de twee grote bigbandtradities, zowel het pakkende, bluesy geluid van Count Basie of Thad Jones als de orkestrale kleurenrijkdom van Duke Ellington of Gil Evans. De geest van Basie wenkt meteen met vriendelijke instemming in het openingsnummer "Play". Het nummer is slim geplaatst als entree voor "Turning Point". Het samenspel tussen de muzikanten van de hr-Bigband en Sternal introduceert het ensemble aanvankelijk met een voelbaar enthousiasme, dat het programma de volgende 55 minuten domineert.

De levendigheid neemt een veranderlijke vorm aan in de volgende compositie "Elegy". Het begin wordt alleen gekenmerkt door delicate piano- en percussieklanken. Onmiddellijk daarna gaat de band over tot volledige ontwikkeling, inclusief vrij geïmproviseerde passages, voordat de actie weer overgaat in pianissimo. Het spel met dynamiek breekt vormen open, klankkleuren worden eerst verkend en dan subtiel gemengd. Als pianist van opleiding houdt Sternal de bigband natuurlijk in de gaten vanuit de ritmesectie. Omdat Sternal ook saxofoon heeft gestudeerd, maakt hij binnen de composities ook veel ruimte vrij voor de rietspecialisten van de hr bigband. Hij ontwierp echter grote delen van de "Turning Point"-stukken in de eerste plaats voor kernbepalende koperinstrumenten, d.w.z. trombones en trompetten, waarvan het pakkende geluid hem fascineert.

Een stuwende, groovende baslijn opent "Friedkin" (opgedragen aan de regisseur William Friedkin), voordat baritonsax, trombone, altsax en percussie het openingsmotief solistisch uitbreiden. De flow van deze muziek klinkt natuurlijk en vanzelfsprekend - improvisatie en compositie lopen organisch in elkaar over.

De hr-Bigband bewijst een perfect ensemble te zijn met een ongelooflijke intensiteit en groot enthousiasme van de solisten. Het één uur durende album werd gerepeteerd en live opgenomen in de studio van de Hessischer Rundfunk in Frankfurt, waarbij rekening werd gehouden met alle nuances en geluidsdetails. Sternal en geluidstechnicus Christian Heck mixten het materiaal vervolgens in Keulen voordat de mastering plaatsvond in New York onder toezicht van Randy Merrill, die eerder al de laatste albums van bigbandspecialist Darcy James Argue en popmuzikant Taylor Swift masterde.

De hoeveelheid hart en ziel die erin is geïnvesteerd betaalt zich uit in de toegankelijke verhaallijn van de plaat. "Turning Point" volgt het overkoepelende idee van een keerpunt op vele manieren - persoonlijk, sociaal, politiek. Soms betekent "Turning Point" terugkijken op iets dat al gebeurd is, het verlies van een persoon of sociale structuren waarvan gedacht werd dat ze stabiel waren ("Elegy" of "Lament" - een eerbetoon aan Buxtehude's beroemde "Klag-Lied"). Aan de andere kant leidt de muziek de aandacht figuurlijk recht vooruit naar "Tomorrowland". Of het is in het hier en nu en viert het moment ("Play", "Red Beat").

Met "Turning Point" vat Sebastian Sternal zijn fundamentele opvatting over zichzelf als muzikant en componist treffend samen. Hij sluit een cirkel en opent tegelijkertijd een nieuwe. 
  • Tracklisting
Disc 1 van 1 (CD) 
  1.  Track 1: PlayPlay
  2.  Track 2: ElegyElegy
  3.  Track 3: FriedkinFriedkin
  4.  Track 4: UnfoldUnfold
  5.  Track 5: MukuMuku
  6.  Track 6: FanfareFanfare
  7.  Track 7: LamentLament
  8.  Track 8: Red BeatRed Beat
  9.  Track 9: TomorrowlandTomorrowland


Bestellen:
  • Stuur een bericht met uw naam en adres.
  • Uiteraard zijn alle artikelen nieuw en worden ze in originele verpakking verstuurd.
  • U betaalt slechts € 2,99 verzendkosten.


Nieuw!
Bestel nu ook al je boeken via ons.
En het leuke is dat je nooit verzendkosten hoeft te betalen voor boeken.
Dus ook niet als een boek maar €5,- kost.
Uiteraard zijn alle boeken nieuw.

Bestellen van een boek?
Stuur de titel van het boek, auteur, eventueel ISBN-nummer voor een vrijblijvende prijsopgave.


Gratis abonnement op LEGO-magazine
Dit blad voor kinderen van 5-9 jaar kun je gratis ontvangen. Het staat boordevol leuke puzzels, prijsvragen en wetenswaardigheden.
Ook als je geen bestelling op deze site doet kun je het gratis ontvangen. Meerdere abonnementen voor alle kinderen van 5-9 mag ook.


Bestellen? Stuur een bericht!