MarktPlaza

S. Vestdijk - De verminkte Apollo

116x bekeken
6 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Gebruikt
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

S. Vestdijk - De verminkte Apollo
Roman uit het oude Griekenland (589 v. C. - 584 v. C.)
S. Vestdijk - Verzamelde romans: no. 24
1984, Nijgh & Van Ditmar
337 pag., isbn 90 236 6704 2 geb.
harde kaft
Prijs: teab (bieden excl de eventuele porto aub)

"''De verminkte Apollo', de tweede van zijn drie grote romans die Vestdijk in de Griekse oudheid heeft laten spelen, toont hoe omstreeks 580 vóór Christus de menselijke historie zich langzaam begint los te maken van het mytisch halfduister. Zowel in de religie als in de individuele mens binden het mythisch-apollinische en het aards-dionysische met elkaar de strijd aan. Vestdijk verbeeldt dit klassieke drama in het tragische levenslot van de held Diomos.
De eredienst van de god Dionysos is het hart van de Griekse steden binnengedrongen, De Delphiër Diomos, die alleen de stralende god Apollo als de zijne erkent, heeft haat gezworden aan de god van menselijke lust, drift, roes en extase.
Als er uit Delphi een bijzonder Apllobeeld wordt gestolen moet Diomos het beeld zoeken en terugbrengen.
Na een jarenlang verblijf in de onderwereld van 'het schip Argo' raakt Diomos, die het Apollobeeld heeft teruggevonden, betrokken bij een gevecht met razende vrowuen,k die het geheime feest van Dionysos vieren. Het beeld wordt bij het gevecht verminkt. De verbitterde Diomos vlucht in bloeddorstige expedities, die tenslotte tot zijn ondergang leiden."

(en in mijn winkel vindt u nog veel meer boeken in 37 groepen/genres onderverdeeld, zoals onder andere de groep ‘literatuur/literaire romans’. In mijn winkel kunt u de groep van u keuze aanklikken)