MarktPlaza

ROOKSIGNALEN - door Ineke Holtwijk

231x bekeken
1 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Ophalen of verzenden

Omschrijving

Aangeboden door CDJK

ROOKSIGNALEN
Op zoek naar de laatste verborgen Indianen in Brazilië
door Ineke Holtwijk

Een boek dat je wereld groter maakt !!!!

Het is verbazingwekkend om te ontdekken dat in een modern land als Brazilië minstens vijftien totaal onbekende inheemse indianenstammen diep in het Amazone-regenwoud leven; niemand kan zeggen wat voor taal ze spreken, hoe ze zichzelf noemen of wat hun gewoonten zijn.
In 1995 werd een groep halfnaakte nomaden ontdekt op slechts twintig kilometer van de bewoonde wereld.
Het snel opruimen van bomen had hen verrast en ze waren gestrand in een klein stuk bos omgeven door weilanden.

Namens Funai, de Braziliaanse overheidsorganisatie voor inheemse volkeren, leidde sertanista Marcelo – wildernisgids, ontdekkingsreiziger, etnograaf en mensenrechtenactivist – een missie om de laatste inheemse volkeren op te sporen. Hij is een van de sleutelfiguren in het boeiende boek van journaliste Ineke Holtwijk.
Toen ze hoorde over de gestrande indianen, reisde ze naar Rondônia en vergezelde Marcelo op zijn expedities.
Ze bestudeerde de groep Indianen tien jaar lang, diep ontroerd toen ze getuige was van hun introductie in de westerse wereld.

De elf inboorlingen bleken de laatste overlevenden te zijn van twee primitieve stammen en hun reacties op de moderniteit waren heel verschillend.
Eén familie was nieuwsgierig en gretig en deed vakkundig de blanken na.
De andere groep, geleid door de slimme sjamaan Babá, schuwde de vreemde blanken die de roep van de natuur beantwoordden door gaten in de grond te boren en apen uit de bomen te schieten met 'knallende buizen'.

Holtwijk verdiepte zich in de geschiedenis van de Braziliaanse Indianen, een geschiedenis die nu tragisch verbonden is met kaalkap.
Ze sprak met experts, onder wie een specialist in Indiase talen die waarschuwt dat Rondônia de kant van Californië opgaat. Niet één van de meer dan honderd talen die daar ooit door lokale indianen werden gesproken, is bewaard gebleven.

Boeken over Amazone-indianen behandelen meestal maar één kant van het verhaal, terwijl Holtwijk ons de complexe realiteit van het Amazonegebied laat zien, met zijn drugshandel, oprukkende sojateelt, illegale houtkap, corruptie en steeds verbitterde landstrijd.

Holtwijk houdt de aandacht van de lezer op elke pagina vast. Reisbeschrijving en research vormen een naadloos geheel, met veel aandacht voor detail en sfeer, zodat de lezer gaat vrezen voor de naderende ontknoping. Holtwijk maakt de spanning, emotie en opwinding van het eerste contact tastbaar en verkent de onvermijdelijke dilemma's die het met zich meebrengt. Is het niet echt opmerkelijk, constateert de schrijfster met verbazing de eerste keer dat ze een confrontatie ziet, ‘om getuige te kunnen zijn van onze eigen prehistorie’?

Uitgave: Atlas,
Paperback, 368 pagina's
met enkele fotokaternen
In voortreffelijke staat