Roberto Casati: De ontdekking van de schaduw

Bewaar
  • Aantal keer bekeken 65x bekeken
  • Datum geplaatst 6 jaar geleden geplaatst

Kenmerken


Levering
Niet van toepassing
Staat van het product
Gebruikt
Type advertentie
Aangeboden
Type prijs
Bieden

Omschrijving

Roberto Casati: De ontdekking van de schaduw

In een van de beroemdste passages uity de geschiedenis van de filosofie vergelijkt Plato  de mens met een grotbewoner die de schaduwen op de wand van zijn grot voor de werkelijkheid aanziet en niet doorheeft dat zij afspiegelingen zijn van de echte wereld buiten. Sinds Plato worden schaduwen beschouwd als dingen van de tweede garnituur. In een sprankelende  filosofische verkenning rehabiliteert Cassati in dit boek de schaduw en laat hij zien hoeveel invloed zij heeft gehad op de wetenschap.

Schaduwen zijn gaten in licht - en gaten zijn bij uitstek dingen van niet-materiele aard. Het zijn 'afwezigheden', negatieve entiteiten. Maar al is hun bestaan twijfelachtig, toch hebben ze en cruciale rol gespeeld in veel wetenschappelijke ontwikkelingen. Zo werden breedtegraad en omvang van de aarde bepaald door het vergelijken van schaduwen.

DE ONTDEKKING VAN DE SCHADUW beschrijft de wetenschappelijke fascinatie voor dit fenomeen. Casati laat zien hoe de schaduwen van wezenlijke betekenis zijn geweest voor de astronomie, de geografie en de wetenschappelijke studie van het perspectief. Hij vertelt prachtige verhalen over grote denkers als de astronoom Ptolemeus en de kunstenaar Brunelleschi, op wie schaduwen een ongekende fascinatie uitoefenden. Als denkend over de schaduw stelt hij onze opvattingen over wat echt en wat onecht is ter discussie en laat hij zien hoe onze alledaagse waarneming van de werkelijkheid tot stand komt.

Uitg. De Bezige Bij, paperback. Praktisch in nieuwstaat.

D24

0515

P180515


Reageer op deze advertentie

Je moet ingelogd zijn om te reageren op een advertentie.