MarktPlaza

Robert Alexander - De Keukenjongen (Hardcover/Gebonden)

49x bekeken
4 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

264 pagina's

de laatste, fatale nacht van de Romanovs

Wat is er precies gebeurd in de nacht van de executie van de laatste tsaar van Rusland, zijn vrouw en vijf kinderen? Hoe kan het dat de lichamen van twee kinderen nooit zijn gevonden? En wat is er gebeurd met de juwelen van de Romanovs? Het mysterie rond de tsarenfamilie is nog altijd niet opgelost. Er is echter een getuige: Leonka, de keukenjongen van de Romanovs, heeft alles gezien. En nu, aan het eind van zijn leven, doet hij zijn verhaal.
'Een geweldige prestatie. We zien niet alleen het drama van de tsaar, maar ook dat van een mens, echtgenoot en vader.' Romanov Family Association
'Een mooie balans tussen historische feiten en nog onbeantwoorde vragen. Geniaal, blijft lezers verrassen tot de laatste pagina's.

Een oude Amerikaanse man van Russische afkomst, die in 1998 na de dood van zijn zoon en vrouw niet meer wil leven, vertelt op de band aan zijn kleindochter wat zijn leven bepaalde. Leonka was als tiener keukenhulp in het huis in Siberië waar de bolsjewieken de afgezette tsaar Nicolaas II met vrouw, vier dochters en zoon in 1918 gevangen hielden. Hij wil het gezin helpen ontsnappen en smokkelt briefjes naar buiten. Als zo'n brief is onderschept, wordt het gezin op 16 juli 1918 geëxecuteerd. Leonka redt de ernstig gewonde derde dochter en in de VS maken ze een nieuwe start. Na de zelfmoord van haar opa ontdekt zijn kleindochter in Rusland dat hij niet Leonka, maar een van de bewakers was en oma groothertogin Maria. De Amerikaanse auteur studeerde, werkte en woonde in Rusland en baseerde deze roman op historische feiten en documenten. Het verhaal is boeiend door de indringende, menselijke beschrijving van het hechte, angstige gezin, met name de ouders. Door de goede opbouw met heel verrassende wending is de roman ook spannend.