Richard Layard - Waarom Zijn We Niet Gelukkig?
Kenmerken
- Conditie
- Zo goed als nieuw
- Levering
- Niet van toepassing
Omschrijving
Grondslag Voor Een Radicale Nieuwe Wetenschap; Meer Geluk Dan Kooprecht
301 pagina's
We zijn veel, veel rijker dan vorige generaties. We hebben meer eten, kleding, auto's en vakanties, grotere huizen, leukere banen en een betere gezondheid. Maar hoewel ons inkomen meer dan verdubbeld is, zijn wij in het Westen niet gelukkiger dan vijftig jaar geleden. Er bestaan in onze tijd geavanceerde manieren om geluk te meten, en ontelbare wetenschappelijke onderzoeken vertellen hetzelfde verhaal. Waarom zijn we niet gelukkig? Wat is er nu eigenlijk aan de hand?
Richard Layard, hoogleraar economie en oud-topadviseur van de regering-Blair, probeert deze paradox te doorgronden. Wat moeten we doen om gelukkig te worden? Zijn antwoorden zijn vaak verbijsterend in hun eenvoud en verrassend herkenbaar. Layard biedt met even boeiende als heldere argumenten een baanbrekende manier van denken over de moderne westerse samenleving en over ons eigen leven.
'Indrukwekkend… Een uitstekende opsomming van de vondsten van deze nieuwe wetenschap.' The Wall Street Journal
'Overtuigend pleidooi voor het centraal stellen van het individuele geluk in het economische beleid.' Trouw
Wat heeft het onderzoek naar 'geluk' (een meetbaar gevoel van welbevinden op verschillende terreinen) tot dusverre opgeleverd? Layard, zelf een kritische econoom, brengt veel resultaten uit de sociale wetenschappen, hersenwetenschap en filosofie, in beknopt bestek (circa zestig bladzijden noten!) samen. Hij levert hierbij een goedlopend verhaal af. Hij beschrijft hoe we onder invloed van sociale vergelijking en gewenning wel rijker werden, maar niet gelukkiger. Vanzelfsprekend wordt het geluksbegrip in al zijn facetten ontleed, op het niveau van persoon en samenleving, eigenbelang en algemeen belang. Hierbij valt op dat hij tal van sociaal-politieke discussies raakt die op dit moment spelen: vrije markt, inkomensongelijkheid, belastingdruk, buitenlanders op onze arbeidsmarkt, referenda, meetbare kwaliteit van de overheid, eenoudergezinnen, onderwijsvernieuwing, gezondheidszorg, vrijwilligerswerk, drugs- en medicijngebruik, en nog veel meer. Dit leidt tot conclusies met betrekking tot wat er aan de samenleving zou moeten veranderen.