MarktPlaza

Quinta van Asperen - Nooit Meer Dezelfde

78x bekeken
4 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

Ervaringen met een ontwaakte comapatient

175 pagina's

Na negen maanden LAT-relatie krijgt de vriend van Quinta van Asperen een ernstig auto-ongeluk in het buitenland. Een open schedelbasisfractuur, hersenvliesontsteking én coma maken 16 dagen ziekenhuisopname ter plekke en diverse operaties noodzakelijk. Daarna vindt transport naar Nederland plaats, waar hij langzaam uit coma ontwaakt. De auteur beschrijft met data en omstandigheden het herstel tijdens het eerste jaar na het ongeluk en hoe beiden daarop reageren. De totale problematiek rond de herstellende hersenletselpatiënt wordt duidelijk geschetst, evenals de gevolgen van een verwijzing naar verpleeghuis of revalidatiecentrum. Na elf maanden mag Quinta's vriend weer zelfstandig thuis wonen. Hij zal nooit meer dezelfde zijn. Het door coma beschadigde denkraam heeft zijn leven ingrijpend veranderd, evenals zijn gedrag en karakter. Zijn vertwijfeling en onbegrip leiden tot heftige ruzies met Quinta die zijn problemen, voortvloeiend uit het coma, niet kan oplossen. De liefdesrelatie kan niet meer zijn zoals ze was. Ze voelen zich allebei machteloos en verdrietig.

Als een patiënt thuiskomt na een coma, denkt men: hij of zij is weer thuis, dus genezen en de 'oude'. Helaas is dit vaak niet het geval. Nooit meer dezelfde is een goed geschreven verslag voor iedereen die met de gevolgen van coma te maken krijgt, hetzij privé, hetzij beroepsmatig.

Achterin dit boek is een samenvatting opgenomen van de verschillende dieptegraden van coma, van stoornissen die zich kunnen voordoen, en nadere informatie, tips en adressen.

Wanneer een familielid of partner in coma geraakt, is de omgeving gefixeerd op zijn of haar overleving. Maar wanneer het wonder geschiedt en de patiënt ontwaakt, is nog niet alles gewonnen. Maar al te vaak blijken ernstige karakter- en stemmingsveranderingen op te treden en blijven deze aanwezig. Dit heeft voor de omgeving tot gevolg dat de geliefde, zoals de titel van het boek luidt, nooit meer dezelfde is; en vice versa. Van Asperen beschrijft zeer indringend en eerlijk de ervaringen van haar geliefde en haarzelf, vanaf zijn verkeersongeluk, via zijn langdurige coma tot hun diepe teleurstellingen bij het weer proberen op te pakken van de draad. Haar stijl is goed en haar betrokkenheid uiteraard maximaal. Het boek bevat een goede inleiding door de anesthesist prof. Smalhout, een nawoord en een voortreffelijke appendix met feitelijke en praktische informatie. Verder is er een adreslijst. Omdat per jaar duizenden mensen hersenletsel oplopen, al of niet leidend tot coma, en daarna in meer of mindere mate de beschreven veranderingen vertonen, is het boek voor velen van belang.