Praatdam

Bewaar
  • Aantal keer bekeken 151x bekeken
  • Datum geplaatst 1 jaar geleden geplaatst

Kenmerken


Levering
Ophalen of verzenden
Staat van het product
Nieuw
Type advertentie
Aangeboden
Type prijs
Vraagprijs

Omschrijving

Praatdam
Johan Krajenbrink
1e druk 2016
€ 20,00
259 pagina´s
verzameling van gepubliceerde en niet-gepubliceerde leesartikelen over dammen in al zijn facetten

Praatdam is verschenen!
Het nieuwe damboek van Johan Krajenbrink.
Leesartikelen over het dammen in al zijn facetten.
Geschikt voor dammers en niet-dammers.
Wil je lezen: PRAATDAM.
Wil je techniek: PRAATDAM.
Wil je stof voor discussie: PRAATDAM.
Wil je een overzicht over veel jaren heen: PRAATDAM.
Formaat PRAATDAM: 170×240 mm en het boek heeft 259 pagina's.
Het boek bevat ook mooie en soms originele foto's en afbeeldingen.
Het boek bevat ook een handige namenindex met duizelingwekkend veel namen.

In PRAATDAM staan niet eerder gepubliceerde artikelen en al eerder gepubliceerde artikelen van Johan Krajenbrink.
– Zijn damrubrieken uit het tijdschrift WIJ van het ministerie van Financiën.
– Zijn artikelen over Topsport KNDB over een lange periode. Thema's als Keuzeplaatsen, Opkomst Roel Boomstra, de stappen naar CTO Papendal en nog heel veel meer.
– Eerder gepubliceerde columns en artikelen in damboeken, tijdschriften en kranten.
– Niet eerder gepubliceerde zéér technische stukken over verschillende tegenstanders van Ton Sijbrands, toen Krajenbrink secondant was van Sijbrands.
– Niet gepubliceerde stukken over Krajenbrinks eigen voorbereiding op weg naar het WK 2000 waar hij aan deelnam.
– Columns, artikelen, recensies over van alles en nog wat in de damwereld.
– Wilt U beter leren dammen? Genoeg kansen in PRAATDAM.
– Wilt u lezen over de damwereld? U bent wel even bezig.

Review Praatdam door Bram Doeves op 25 juni 2016

Praatdam is het nieuwste boek van Johan Krajenbrink. Johan (1966) werd van leraar Nederlands – in Nijmegen werd hij Neerlandicus – al snel een veelzijdige damprof en derde van de wereld in 2001. Als technisch directeur van de KNDB is hij verantwoordelijk voor topdammen. Hij is ook actief als trainer en coach en hij schrijft ook damartikelen en damboeken. Wat hij over dammen in al zijn facetten heeft geschreven, is nu verzameld in Praatdam, dat meer letters dan cijfers & diagrammen bevat.

Uit het boek blijkt bijvoorbeeld dat hij bij de grote damtrainer Kats in Minsk/Rusland een Leo-van-de-Kar-sportfonds-stage heeft gelopen in 1994. Dat heeft veel ideeën opgeleverd voor de damtraining in Nederland. Kats begon met tegen Johan te zeggen dat dammen voor beginners begint op de 64 velden!! Zo is het voor kinderen belangrijk om snel resultaat te boeken. Op de 64 velden dus. De combinaties zijn gemakkelijker op de 64 velden, omdat het bord niet zo groot is. Verder bestaat er voor kinderen veel overtollige ballast als allerlei varianten ten diepste worden uitgeanalyseerd. Deze overtolligheid wordt geschrapt bij Kats, volledigheid is niet noodzakelijk. En daarna wordt het toch wel wat ingewikkelder: over strategieën en positionele kernbegrippen. Met het begin ben ik het van harte eens. Zelf ben ik 7 jaar trainer geweest in Zoetermeer waar weinig kinderen al met ouders of grootouders hadden gedamd voor ze bij mij kwamen. Die waren al gewend om te dammen en wilden dus damtraining, maar de “blanco” meerderheid checkerde veel liever op de 64 velden, precies om de genoemde redenen. Verder speelt voor kinderen “herhaling” een grote rol. Waarom? En dat valt weer te lezen bij de kinderpsycholoog Jean Piaget met boude uitspraken als “kinderen beneden de puberteitsleeftijd kunnen nog niet logisch nadenken”.

Tegenwoordig wordt “Piaget genuanceerd” maar zelf begreep ik pas na het lezen van “Piaget” waarom ik onder mijn 50 jonge schoolkinderen geen echt “talent-voor-dammen” was tegengekomen, terwijl hun geheugen voor inmiddels bekende en herhaalde “dampuzzels” wel prima werkte, maar zelfs zo’n bekende dampuzzel op zijn kop of op zijn kant, dat ging niet, dat deed een te groot beroep op “logisch denken” in plaats van op “geheugen”. En analyses? In mijn rubrieken komen in ieder geval zo weinig mogelijk (saaie) analyses voor, ik spiegel die rubrieken liever aan de damrubrieken van de jaren dertig, toen de rubriekschrijvers nog de puzzelaars met spektakel voor het dammen trachtten te winnen. Hierna dus wat cijferdam van de jaren 30 maar ook van 2016. En Praatdam? Wordt vervolgd.

Auteur Johan Krajenbrink
Johan Krajenbrink werd in 1966 geboren in Emmen en groeide op in het Achterhoekse Vorden. In Nijmegen werd hij Neerlandicus. Hij heeft kort lesgegeven op de middelbare school, maar werd al snel een veelzijdig damprof. Johan was derde van de wereld in 2001. Johan is ook technisch directeur van de KNDB en verantwoordelijk voor topsport. Als trainer en coach is hij ondermeer actief met talentvolle jeugd. Hij geeft presentaties over de schoonheid van het dammen. Johan Krajenbrink schrijft ook veel over dammen en niet alleen beleidsstukken als technisch directeur. Johan Krajenbrink heeft meegeschreven aan de opleidingen van de KNDB en samen met Lambert-Jan Koops maakte hij de reeks damboekjes K&K en KnK. Johan Krajenbrink is ook een een actief schrijver van verschillende goed gelezen damboeken, zoals Smerig Spel, Tsjizjov verliest, Sijbrands verliest en Wiersma verliest en als laatste boek Praatdam.


Reageer op deze advertentie

Je moet ingelogd zijn om te reageren op een advertentie.