MarktPlaza

PIETER BRUEGEL DE OUDE - Val v.d. opstandige engelen

122x bekeken
1 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Nieuw
Levering
Ophalen of verzenden

Omschrijving

Aangeboden door CDJK

PIETER BRUEGEL DE OUDE
Val van de opstandige engelen

Kunst, kennis en politiek aan de vooravond van de Nederlandse Opstand
door Tine Luk Meganck

Pieter Bruegel de Oude, Val van de opstandige engelen is de eerste diepgravende publicatie over een van de kostbaarste meesterwerken uit de collectie van de Koninklije Musea voor Schone Kunsten van België in Brussel. Deze studie toont aan hoe Pieter Bruegel de Oude (ca. 1526/31-1569) in dit schilderij, gerealiseerd in 1562, een traditioneel devotioneel thema getransformeerd heeft in een kritische commentaar op zijn eigen tijd, en plaatst het werk in de vroeg-moderne verzamel- en kenniscultuur.
Heel wat van de hybride vallende engelen die erop afgebeeld staan, zijn immers samengesteld uit naturalia en artificialia, elementen uit de natuur en zeldzame voorwerpen, zoals die destijds verzameld werden in curiositeitenkabinetten. Bruegels emulatie van Jheronimus Bosch was slechts een onderdeel van zijn bredere belangstelling voor het verzamelen, observeren en imiteren van de kunst en de natuur rondom hem.
Die belangstelling zet ons aan om de wereld van Bruegel van naderbij te onderzoeken: lokaal, aan de hoven en in de stedelijke centra van Antwerpen en Brussel aan de vooravond van de Nederlandse Opstand, en globaal, wanneer de ontdekking van nieuwe continenten de Europese perceptie van kunst en natuur voorgoed verandert.

Met de Val van de opstandige engelen, opgevat als een vermanend verhaal over hoogmoed en hybris, brengt Bruegel een meditatie over het menselijk streven naar kennis, kunst en macht, een universeel thema dat vandaag niets aan actualiteit heeft ingeboet.

'indrukwekkend accuraat en daardoor een ongemeen spannende studie over een raadselachtig schilderij van meester Bruegel. Tine Meganck onsluit hier vele werelden tegelijk.'

INHOUD VAN HET BOEK:

Voorwoord bij de tweede editie
Dank

Woord vooraf
Michel Draguet
Marc Boone

Proloog

Hoofdstuk I
Engelen en duivels van de nieuwe Bosch

Hoofdstuk II
Een wonderlijk rariteitenkabinet

Hoofdstuk III
Kennis wordt kunst

Hoofdstuk IV
De Val van de opstandige engelen aan de vooravond van de Nederlandse Opstand

Epiloog

Noten
Bibliografie
Lijst van de afbeeldingen
Index van namen, plaatsen, thema’s en kunstwerken

Uitgave: SilvanaEditoriale
Gebonden, hardcover, 202 pagina's
In NIEUWSTAAT