MarktPlaza

Peter Warnaar: Psychologie van de bewustzijnsverandering

172x bekeken
9 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Gebruikt
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

Peter Warnaar: Psychologie van de bewustzijnsverandering
In dit boek wordt een nieuw model van de persoonlijkheid voorgesteld, een moderl dat zowel naar binnen als naar buiten open is. Het bewustzijn wordt behandeld als autonome functie, en de mogelijke combinaties van bewuste zijnswijzen in een open model van de persoonlijkheid worden vergeleken met de beschrijvingen in de mystieke en de psychedelische literatuur.
De grote psychiatrische ziektebeelden worden in een nieuw onderling verband gebracht, waarbij vooral wordt aangesloten bij de inzichten van Laing en de humanistische psychologie. De religieuze ervaring in de zin van William James vormt een apart hoofdstuk, waarin een overeenkomst wordt gezocht tussen de westerse individualiteit en de oosterse beschouwing van het Ik als een illusie.
Tenslotte wordt het model toegepast op de collectiviteit van de bewust levende vorm; op de mens als eenheid, en niet als individu. De Gestalt therapie, het anarchisme en de politieke ideeen van Brown en Watts sluiten aan bij een begin van een culturele renaissance. De mogelijkheid deze verandering te bespoedigen door de repressie in onze maatschappij gericht op te heffen, en de rol die de vervreemding hierbij speelt, worden in het laatste hoofdstuk besproken.
Uitg. Bert Bakker, paperback. In goede staat.

kst