Peter Smit - JAN JANSE WELTEVREE (Hardcover/Gebonden)
Kenmerken
- Conditie
- Zo goed als nieuw
- Levering
- Niet van toepassing
Omschrijving
Spannende tijden: in 1608 ligt het dorp De Rijp op een eiland. Veel mannen verdienen de kost met vissen in het Beemstermeer. Jan hoort bij toeval dat er plannen zijn op dat onder leiding van een zekere Leeghwater het meer droog te malen. Dat zou betekenen dat hij een loopbaan als visser wel op zijn buik kan schrijven...
Een aantal mannen in het dorp probeert de plannen te dwarsbomen. Er worden molens onklaar gemaakt en daarna hebben ze het op de pas aangelegde dijk gemunt. Jan speelt daar een belangrijke rol in; hij komt er zelfs voor in de gevangenis!
Jan Janse Weltevree is een spannend verhaal over de tijd dat het Noorden van Holland op zijn smalst was: bij Uitgeest en Haarlem was het land maar vijf kilometer breed. Rondom het Schermereiland lagen grote en gevaarlijke meren, die bij elke storm grote happen van het eiland verzwolgen.
Jan Janse Weltevree heeft echt bestaan. In De Rijp staat een standbeeld van hem.
Dit historische kinderboek speelt rond 1608/1609 ten tijde van de drooglegging van het Beemstermeer o.l.v. Leeghwater, toen het dorp De Rijp nog op een eiland lag. De 10-jarige Jan Janse Weltevree (die echt heeft bestaan en van wie een standbeeld in De Rijp staat) speelde een belangrijke rol in het protest en verzet van de vissers, die bang waren hun bestaan te verliezen. Een goed beeld wordt gegeven van het dagelijkse leven, goed en kwaad, armoede t.o. rijkdom, de bezieling van de mensen en onvoorwaardelijke overgave aan de wil van de Schepper (de mens wikt, God beschikt). Het gebruik van veel dialoog maakt het verhaal inleefbaar; goed inlevingsvermogen in de kinderziel en de tijdgeest. Een aantal niet meer voorkomende woorden wordt achterin uitgelegd. Een boeiend en op feiten gebaseerd (zie gelezen boekenlijst achterin) verhaal voor ong. 11 jarigen, die niet alleen in geschiedenis geïnteresseerd hoeven te zijn. Gebonden uitgave. Omslagtekening in matte kleuren van Fiel van der Veen, die de sfeer van het verhaal weergeeft.