MarktPlaza

Paul de Leeuw - 'kHebjelief, En Trek ! (Hardcover/Gebonden)

69x bekeken
5 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

een (halve) (l)eeuw in (eet)verhalen. afgeknipte spaghetti + 50 andere recepten

288 pagina's

Je hebt zangers, tekstschrijvers, tv-makers, presentatoren én mensen die met hart en ziel op al die fronten actief zijn. Hoewel deze laatste categorie in Nederland in feite slechts uit één man bestaat: Paul de Leeuw.

Van de vele hoogtepunten in Pauls carrière mag 'De Schreeuw Van De Leeuw' niet ongenoemd blijven. Paul maakt deze legendarische serie persoonlijke tv-shows tussen 1990 en 1995 voor de Vara. Zijn weergaloze typetjes Bob en Annie de Rooy staan inmiddels in het nationale geheugen gegrift, net als de uitzending met aidspatiënt René Klijn, die Paul een Bronzen Roos in Montreux oplevert en Klijn op zijn sterfbed een kolossale hit bezorgt met het nummer 'Mister Blue'. In 1993 ontvangt Paul voor 'De Schreeuw' bovendien de Zilveren Nipkovschijf. Op dat moment heeft hij ook al twee cd's het licht laten zien: 'Voor U Majesteit' (1991) en 'Voor U Wil Ik Zingen' (1992), waarvan de laatste wordt bekroond met een Edison. Zijn hartstochtelijke liefde voor zowel het Nationale als het Eurovisie Songfestival blijft daarna niet lang meer geheim. In 1994 bezorgt hij als presentator beide evenementen een ongekende populariteit. Zelf is Paul dan alweer twee cd's verder: 'Plugged' en 'ParaCDmol'.

Door de jaren heen blijft Paul een warm en actief pleitbezorger van 'zingen in je moerstaal', al dan niet op basis van buitenlandse hits. Sinds 1994 verschijnen nog eens elf cd's, waaronder het Annie M.G. Schmidt-liedjesalbum 'In Heel Europa', de soundtrack van de hitfilm 'Filmpje!' (beide 1995) en de bestsellers 'Encore' (1996), 'Lief' (1997) en 'Stille Liedjes' (1999), waarvan de laatste opnieuw goed is voor een Edison. Met de nummers 'Ik Wil Niet Dat Je Liegt' en 'Vlieg Met Me Mee' bereikt hij zelfs de eerste plaats in de Top 50. Daarnaast zingt hij duetten met een keur aan andere artiesten, onder wie Willeke Alberti, Ruth Jacott en Simone Kleinsma.

In 2004 verschijnt de live-cd 'MetroPaul', waarop Paul onder begeleiding van het Metropole Orkest - en omlijst met de nodige humor - een aantal van zijn favoriete nummers ten gehore brengt. Via dit album komt Paul in contact met Universal, waar in 2005 het album 'Duizel Mij' verschijnt, dat zeer positief ontvangen wordt. Op televisie is Paul dat jaar weer helemaal terug met 'Mooi Weer De Leeuw!' een knotsgek amusementsprogramma waarin hij zich weer voor 100% kan uitleven. Het programma trekt wekelijks miljoenen kijkers. Als in 2006 het album 'Mooi Weer Een CD!' verschijnt met daarop al zijn hits blijkt ook dat een groot succes. Het album wordt binnen de kortste keren met goud bekroond. Begin 2007 benadert Marco Borsato hem om het Symphonica in Rosso stokje over te nemen. Dit betekent eind 2007 Symphonica in Rosso concerten in het Gelredome stadion met Paul de Leeuw.

In ’kHebjelief, en trek! blikt Paul de Leeuw terug op zijn leven tot nu toe.

Dat doet hij zoals we van hem gewend zijn: in een vrolijke chaos. Het is een kookboek en een autobiografie in één, want Paul herinnert zich niet alleen de belangrijkste gebeurtenissen uit zijn leven, maar vooral ook wat hij daarbij heeft gegeten!

De lezer stapt in een achtbaan die hem van een vijver vol Bulgaarse kikkers naar de keuken van een restaurant in Polen voert, waar de appelmoes van moeder De Leeuw nog altijd op de kaart staat. Maar hij belandt ook op de intensive care van een Amerikaans ziekenhuis waar een nieuwe telg van de familie De Leeuw in de couveuse lag, en in de keuken van de auteur zelf, die ons laat zien hoe je nou precies een perfecte halve kip tevoorschijn tovert.

’kHebjelief, en trek! is schitterend vormgegeven en rijkelijk geïllustreerd. Tal van foto’s uit zijn privéarchief geven samen met 50 recepten van De Leeuws eigen lievelingsgerechten een kijkje in de keuken van de grappigste en meest liefdevolle amateurkok van Nederland.

Paul de Leeuw wordt dit jaar vijftig; een mooie gelegenheid voor een autobiografie annex kookboek (of omgekeerd) waarin hij, verdeeld over 5x10 decennia herinneringen ophaalt. Zijn bekendheid begon nadat hij meedeed aan het Delftse Camerettenfestival, gevolgd door een televisieoptreden bij Sonja Barend, daarna theater- en concertvoorstellingen, televisieprogramma's als o.m. Sterrenslag, de Schreeuw van de Leeuw en het Songfestival. Dat alles, ook zijn diverse relaties en nu zijn gezinsleven, passeert de revue. De koelkast is in het leven van De Leeuw een vast baken: in elk decennium was die weer anders gevuld en veel herinneringen zijn gekoppeld aan gerechten. Daarom in elk tijdvak een aantal recepten. Grappige en ontroerende herinneringen, soms curieuze, maar meestal bruikbare recepten. Samen-eten is voor De Leeuw heel belangrijk: met zijn gezin, maar ook met familie en vrienden. Met veel prive- en sfeerfoto's die elk decennium qua sfeer goed in beeld brengen; bijschriften hadden hier en daar niet misstaan. Voor liefhebbers van De Leeuw een aardig kookboek met eenvoudige, uitvoerbare recepten. Per decennium een opgave van recepten. Mooie lay-out en diverse lettertypen. Met leeslint.