Paul Biegel - Laatste Verhalen Van De Eeuw (Hardcover/Gebonden)
Kenmerken
- Conditie
- Zo goed als nieuw
- Levering
- Niet van toepassing
Omschrijving
222 pagina's
Hermann en Madeleine Biegel kregen negen kinderen waarvan de jongste, Paul Biegel, op 25 maart 1925 in Bussum is geboren. Behalve zijn ouders stonden dan ook zes zusters en twee broers over zijn wieg gebogen!
Hij doorliep de rooms-katholieke lagere Sint- Aloysiusschool in Bussum en ging in 1938 naar het gymnasium van het Sint-Ignatiuscollege in Amsterdam. In 1942, tijdens de oorlog, stapte Paul Biegel over naar een school in Bussum. Er wordt vanwege de oorlog weinig les gegeven, en hij krijgt (zoals iedereen in 1944-1945) zijn gymnasiumdiploma zonder eindexamen te doen.
Na zijn schooltijd woonde hij een half jaar in Amerika en werkte daar onder andere als schoonmaker. Bij terugkomst deed hij toelatingsexamen bij het conservatorium omdat hij graag pianist wilde worden, maar hij had te weinig talent.
Paul Biegel werkte een tijd als redacteur bij de AVRO-radiobode en studeerde tegelijkertijd rechten aan de universiteit van Amsterdam.
Hij schreef voor zichzelf romans en verhalen, maar hij was er niet tevreden over. Zijn rechtenstudie maakte hij niet af want zijn verlangen naar het schrijven van verhalen werd zo sterk dat hij in 1958 solliciteerde bij de Marten Toonderstudio's naar een baan als stripverhalenschrijver. En daar heeft hij het schrijversvak heel grondig geleerd, zowel wat betreft het bedenken van verhalen als het leesbaar op schrift stellen daarvan.
In 1960 trouwde Paul Biegel met Marijke Sträter. Ze kregen twee kinderen: Leonie (1963) en Arthur (1964). Arthur overleed in 1992.
In 1962 verscheen zijn eerste boek: De gouden gitaar, bij uitgeverij Holland. Sindsdien heeft hij zo'n vijftig boeken geschreven waaronder Het sleutelkruid, De kleine kapitein, Nachtverhaal, De tuinen van Dorr, Virgilius van Tuil, De rover Hoepsika, Juttertje Tim, De twaalf rovers, De zeven veren van de papegaai, korte verhalen en versjes, een tv-serie De vloek van Woestewolf, hoorspelen, het libretto voor een jeugdopera De Kinkhoorn en viermaal het Kinderboekenweekgeschenk.
Verder bewerkte en vertaalde Paul Biegel ook veel kinderboeken. Zijn laatste boek, Wegloop, verscheen in 2005.
Zelf las Paul Biegel niet zoveel, slechts een paar boeken per jaar. Als kind hield hij meer van buitenspelen. Alleen de sprookjes van Grimm en de avonturen van Jules Verne, daar was hij dol op. Ook las hij graag Kruimeltje, Dik Trom en De scheepsjongens van Bontekoe.
Hij overleed op 21 oktober 2006.
Bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs 2000 Lees het juryrapport bij FRAGMENT.
Laatste verhalen van de eeuw mag gerust een kroon op het circa vijftig titels tellende oeuvre van Paul Biegel genoemd worden. In deze luxe uitgevoerde verhalenbundel komen alle stijlen die Biegel zich de afgelopen decennia heeft eigen gemaakt aan bod. Zo doet het poëtische verhaal 'De laatste roos' denken aan 'Nachtverhaal' (Gouden Griffel 1993). Avontuurlijke zeetochten zoals de kleine kapitein die meemaakt, lezen we in de verhalen 'De schipbreuk' en 'Kraai's wereldreis'. Het is een bonte parade van rovers en reuzen, brute koningen en allerlieftalligste prinsessen, en merkwaardige dieren: van vlooien die ontsnappen uit het vlooientheater en zich lekker uitleven in de bus, springend van wijf op kerel tot een kikkerfamilie die alles probeert om de afschuwelijke kikkervreter Roofridder Sperrebek uit te roeien, een ringslang van bijna een meter lang, 'met een lijf dat hij in zeven bochten kon trekken en een bek die zo wijd opengaat dat je in zijn maag het gif kan zien borrelen'.
Reuzen, kabouters, heksen, slimme oude vrouwtjes, weggelopen kinderen en allerlei andere onaangepaste lieden zwerven door de 19 verhalen in deze bundel. Heel verschillende gegevens vormen soms het uitgangspunt: een oud handschrift, een gedicht van Jan Hanlo, eilanden en echt bestaande verre oorden. Er wordt gezeild over woeste zeeen, mensen gaan dood of worden betoverd. Moed, brutaliteit en allerlei platte praat verrijken veel verhalen. De verhalen zitten vol geheimzinnigheid, spanning, gevaar, ontberingen en humor. De fantasie van de auteur blijkt onuitputtelijk. Het taalgebruik is rijk, met soms zelf verzonnen woorden en originele vergelijkingen. Lange verhalen (25 blz.) staan naast een geheimzinnig verhaal van een pagina (Kalan, Kalan). Boven elke bladzijde staat een fijngetekend zwart-witvignet waarin iets van het onderliggende verhaal wordt prijsgegeven. Gebonden in blauwe harde linnen kaft met een kleine illustratie in kleur. Vanaf ca. 10 jaar.