MarktPlaza

Patrick Faas - De Inwendige Mens

112x bekeken
6 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

Eten heb je in twee soorten: thuis en uit. Het verschil is minstens twee uur. In het restaurant wordt het avondeten al gauw een avond eten. Obers weten wat hun te doen staat. Er wordt wat afgeteut met eten. Iedereen kan in een kwartier voldoende caloriën en vitaminen tanken voor een hele dag, maar dat lijkt de bedoeling niet. Er moeten recepten uitgezocht, lekkere dingetjes gekocht bij leuke mannetjes, tafels gedekt, ovens gereinigd. Er wordt gewikt en gewogen. Is het eten duur, dan moet het ook raar zijn, anders is het zonde. Waarom zijn we nog net zo lang met het eten bezig als vroeger, zonder supermarkt en magnetron? Omdat we er een beetje bang van zijn. Eten is eng. Eten is boze buitenwereld die bij ons binnenkomt, in onze keten en magen, langs tere slijmvliezen, tot in onze verste uithoeken, waar je haar niet meer in de gaten kunt houden. Bange vragen rijzen. Is ons eten wel gezond? Vertoornen we de goden niet? Mag dat wel, mensenneuzen maken van koeienbillen?
Artikelen over voedsel en eetcultuur die tussen juli 1996 en juli 1997 zaterdags in de rubriek 'De inwendige mens' in De Volkskrant verschenen. Ze gaan vooral over eetrituelen, feestgebruiken enz., waarbij met name gerechten bij christelijke, joodse en islamitische hoogtijdagen aandacht krijgen maar ook traditionele feesten in b.v. de Chinese en Surinaamse culturen. Ook aan bepaalde voedingsmiddelen als koffie, thee, ijs enz. zijn artikelen gewijd. Faas weet doorgaans heel wat cultuurhistorische feiten, herkomst van ingrediënten en hun gebruik en aanpassing in bepaalde culturen er bij te halen. Zijn artikelen zijn onderhoudend geschreven, dus plezierig leesbaar en bieden dikwijls een kijkje in andere dan oer-Nederlandse culturen. Ze werden met aardige zwartwittekeningen geïllustreerd. Het is een gunstige ontwikkeling voor het culinaire denken in Nederland dat naast kookboeken ook steeds meer artikelbundels en essays over eten en verschillende eetculturen verschijnen. Dit boek is gericht op een breed publiek. Met een alfabetisch zaken- en receptenregister.