MarktPlaza

ONZE VADERLANDSE GESCHIEDENIS - Jansma en Schroor

377x bekeken
8 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

Te koop:
ONZE VADERLANDSE GESCHIEDENIS
door Klaas Jansma en Meindert Schroor

Een prachtig boek met het complete verhaal van onze vaderlandse geschiedenis.
Er wordt in beschreven hoe sedert een oerbegin, toen zwervende stammen een bestaan vonden in het gebied van de latere rivierdelta, geleidelijk een cultuur tot ontwikkeling is gekomen en een natie zich vormde uit een federati van zelfstandige gewesten.
Het is deels een verhaal van glorie en tragiek, van triomf en nederlaag, van grote figuren.

Tegelijkertijd komen eenvoudige zwoegers in beeld wier namen niet zijn overgeleverd maar die op de tijdstroom meedreven en er soms een eigen wending aan konden geven.
Zij allen hebben, beinvloed door immigranten, veroveraars, onderworpenen en handelsrelaties, in een periode van duizenden jaren het Nederland zoals wij dat nu kennen, opgebouwd.

In het boek wordt met relativerende blik naar de historie gekeken. De hoofdpersonen en figuranten uit het verre verleden verschillen niet zo veel van ons geslacht. De heldendaden van de helden zijn op de keper beschouwd ook maar betrekkelijk en veel schurken blijken bij nadere beschouwing sympathieke trekje te hebben gehad.
De 'grote nationale figuren' worden niet kritiekloos verheerlijkt. Neem onze grote Willem de Zwijger, de vader des vaderlands en de leider van de opstand tegen de Spanjaarden. Zou hij ook alles op het spel hebben gezet als hij gelukkig getrouwd was geweest en niet te schande gemaakt door een overspelige vrouw?

Veel nieuw feitenmateriaal is verwerkt.
Alle instellingen die daartoe hun bijdrage hebben geleverd, komen evenzeer onze dank toe als de honderden geschiedschrijvers van wier speurwerk we mochten profiteren zonder ze alle te kunnen noemen.
Voor het grote aantal illustraties in het boek is een keuze gemaakt uit de zeer rijke collectie van de Atlas van Stolk en van uitgeverij Meinema t e Delft en daarnaast van tientallen oude prenten en afbeeldingen die in musea en particuliere verzamelingen aanwezig zijn.
Het boek is een uniek standaardwerk en een onmisbare gids naar het verleden voor al diegenen die het heden soms maar moeilijk kunnen begrijpen. Met zijn prachtige illustraties nodigt dit boek uit om eindeloos in te bladeren. Het verhaal is boeiend genoeg om in een keer uit te lezen.

Uitgave: Inter-Combi van Seijen
Gebonden, hardcover, met stofomslag
In bijna-NIEUWSTAAT
(CDJK)