[Olifanten] Houel 1803 Histoire naturelle des deux Élé…

Bewaar
  • Aantal keer bekeken 204x bekeken
  • Datum geplaatst 11 maanden geleden geplaatst

Kenmerken


Levering
Ophalen of verzenden
Staat van het product
Gebruikt
Type advertentie
Aangeboden
Type prijs
Vraagprijs

Omschrijving

Hardcover. Houel, J.P.L.L. Histoire naturelle des deux Éléphants, mâle et femelle, du Muséum de Paris, venus de Hollande en France en l'an VI; ouvrage où l'on trouve les détails sur leur naissance; leur transport de l'Inde en Europe; leur arrivée à Flesingue et au parc du Grand-Loo en Hollande; leur voyage à Paris; les premier temps de leur vie en Ménagerie du Muséum; l'influence de la musique sur eux; sur leurs passions, l'amour, la haine et la vengeance.
Paris: L’Auteur, Pougens, Treuttel et Wurtz, Mme Huzard, Lamy, Les Marchands de Nouveautes, An XII – 1803. (6), 120, (2) blz, Formaat 33,5 cm, gewicht ongeveer 1,28 kg.
Leer op rug, versierd in goudopdruk. Boek compleet: tekst en de twintig platen buiten de tekst aanwezig. Platen aan de achterkant niet bedrukt. Band met slijtageplekken en beschadigingen, boekblok los van rug (alleen nog vast aan achterplat), boekblok met foxing en wat aantekeningen met potlood, voor- en achterin enkele ezelsoren (olifantsoren zou toepasselijker zijn). 
Zeldzame uitgave in een oude (contemporain met de uitgave) band. 
Toen de Franse troepen in 1795 Nederland binnenvielen, vluchtte stadhouder Willem V vanuit Scheveningen naar Engeland. Zijn bezittingen, inclusief zijn uitgebreide menagerie bij paleis Het Loo, vervielen aan de bezetter. Veel vogels uit de menagerie werden opgegeten, maar de beide Indische olifanten Hans en Parkie spraken de Fransen direct tot de verbeelding. Alles werd in het werk gesteld om de dieren naar Parijs te transporteren om ze daar te kunnen exposeren in de Jardin des Plantes. Het transport bleek niet eenvoudig te zijn. Bij de eerste poging wist Hans eenvoudig te ontsnappen uit zijn houten kooi. Bij de tweede poging raakte de kar die de olifanten vervoerde al na een halve mijl een paal en moesten er opnieuw reparaties uitgevoerd worden. De kosten van het transport namen steeds verder toe tot het enorme bedrag van 10.000 gulden (ter vergelijking: Teylers Stichting betaalde datzelfde bedrag enkele jaren eerder voor de fabuleuze collectie van 1700 Italiaanse tekeningen, waaronder 25 werken van Michelangelo, uit het voormalig bezig van koningin Christina van Zweden). Uiteindelijk zouden Hans en Parkie pas in 1798 in Parijs aankomen. In de Jardin des plantes waren de “volumineuze monsters en wonderen van intelligentie” direct een enorme sensatie. De kunstenaar Jean-Pierre Louis Laurent Houel observeerde de dieren nauwlettend en ontdekte allerlei eigenaardigheden. Zo zag hij bijvoorbeeld dat de dieren zichtbaar blij en opgewekt waren als de zon scheen; ze werden er uitgelaten van, maakten sprongen en botsten tegen elkaar op. Ook was de olifant duidelijk op haar vrijheid gesteld; na een langdurig verblijf in de hokken was het dier zichtbaar opgelucht als het weer naar buiten kon. De hoeveelheid voedsel die een olifant per dag nodig had vond Houel enorm: per dag wel tachtig pond brood, twaalf vaten wijn en een grote hoeveelheid groentesoep met brood en rijst. In zijn fraai geïllustreerde Histoire naturelle des deux éléphans du Muséum de Paris beschrijft Houel hoe de olifanten drinken, baden, slapen, hoe ze elkaar begroeten, hoe ze stoeien en zelfs hoe ze paren en baren. En hoe liep het af met de olifanten? Hans overleed in 1802 aan een longontsteking. Parkie kreeg daarna een kameel als metgezel omdat haar oppassers bang waren dat ze anders van verdriet en eenzaamheid zou sterven. Ze hield het nog jaren vol. In 1816 stierf ook zij, 34 jaar oud.(bron: Teyler’s museum). Referentienummer 10963.

5500 euro

Vraagprijs/bieden is exclusief verzendkosten. Verzendkosten 14,90 euro met Postnl (verzekerd pakket). Afhalen ook mogelijk (op afspraak). Zie ook mijn andere advertenties voor gecombineerd verzenden.


Reageer op deze advertentie

Je moet ingelogd zijn om te reageren op een advertentie.