MarktPlaza

mr. Abel Herzberg - Amor fati - zeven opstellen over Bergen - Belsen

55x bekeken
3 jaar geleden geplaatst
Geen afbeelding beschikbaar

Kenmerken

Conditie
Niet van toepassing
Levering
Ophalen of verzenden

Omschrijving

mr. Abel Herzberg - Amor fati
- zeven opstellen over Bergen - Belsen
- de aanhankelijkheid aan het lot. De inmiddels klassiek geworden getuigenis van de joodse advocaat mr. Abel Herzberg die in november 1946 deze beschouwing over mens en concentratiekamp liet verschijnen. Hij beschrijft het leven in de hel van Bergen-Belsen, de onmenselijkheid der bewakers, maar daarnaast ook de menselijk-geestelijke hoogtepunten die in dit oord van verschrikking voorkwamen. Een boekje dat geen rauw, feitelijk verslag is, maar het nationaalsocialisme plaatst in de eeuwenoude rij van het kwade dat altijd de kop opsteekt.

De auteur: 'Deze artikelen zijn gebundeld op grond van de overweging dat verbreiding van de kennis omtrent feiten, toestanden en stemmingen in de concentratiekampen van betekenis moet zijn voor het begrijpen van de problemen der samenleving. Dat velen daarbij reeds zijn voorgegaan, doet hieraan niet af. Alle uitingen van tijdgenoten die het gebeurde aan den lijve ondervonden hebben, zijn uiteraard subjectief, en daarop pretendeert dit boekje geen uitzondering te zijn. Op grond echter van verschillende subjectieve uitingen kan het objectieve oordeel worden gevormd, welk oordeel niet alleen van belang is voor de bejegening van het Duitse volk, maar ook, en zelfs in de eerste plaats voor de ontwikkeling van onze eigen toekomst. Als de kennis omtrent het gebeurde bij zou dragen tot het inzicht in datgene waartoe de mens in staat is, en waartoe hij, als men niet oppast, kan worden gebracht, dan ware er al veel gewonnen.'

Deze korte opstellen, die in hun kaalheid, wijsheid, menselijkheid zo aangrijpend zijn, waarschijnlijk juist omdat Herzberg zich bewust onthoudt van uitweidingen over beleefde en waargenomen gruwelen, maakte hem opnieuw bij velen bekend en geliefd. Amor fati is bekroond met de Wijnaendts-Franckenprijs.
- harde kaft, 96 pag.
Uitg. Moussault, 1946
Met div. krantenartikelen.
DOE EEN BOD, vanaf 10,-. Ga ik akkoord met je bod dan krijg je bericht.