MarktPlaza

Marja Pronk - De Spitsuurclub

124x bekeken
5 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

keuzevrijheid in de drukste fase van je leven

183 pagina's


Marja Pronk (1967) is zelfstandig trainer en adviseur. Op grond van haar jarenlange ervaring op het gebied van levensfasebeleid in organisaties heeft zij een visie ontwikkeld op de arbeidsdeelname van vrouwen in verschillende fasen van hun leven. Zij woont met haar man en twee kinderen in Houten.

De spitsuurclub laat zien dat de keuzevrijheid die Nederlandse vrouwen kennen om hun leven in te richten rond werken en kinderen heel waardevol is. Maar deze keuzevrijheid staat onder druk en wordt vanuit allerlei hoeken onder vuur genomen: de overheid stimuleert vrouwen vooral meer te werken, werkgevers bieden nauwelijks ruimte aan parttime werkende vrouwen met ambitie, en ook onderling bekritiseren vrouwen elkaar over de keuzes die zij wensen te maken.
Marja Pronk wijst erop dat het beperken van de keuzevrijheid grote maatschappelijke gevolgen zal hebben. De volgende generatie zal het gevoel krijgen te moeten kiezen tussen kinderen f een carri re, waardoor de deelname aan het arbeidsproces alleen maar afneemt.
In De spitsuurclub geeft Marja Pronk haar visie op de beweegredenen van vrouwen om meer of minder te gaan werken en zij draagt oplossingen aan voor werkgevers en overheid.
Vrouwen in de spitsuurfase van hun leven van theemuts tot carri rebitch zullen zich aangesproken voelen door dit boek vol voorbeelden uit de praktijk!

De overheid streeft naar een grotere arbeidsparticipatie van vrouwen om de naderende vergrijzing het hoofd te kunnen bieden. Zo wil de overheid dat jonge moeders (de spitsuurgroep) meer uren betaald gaan werken. Dat streven staat haaks op het feit dat moeders bewust parttime werken om ook voor hun kinderen te kunnen zorgen. Schrijfster Marja Pronk vindt dat juist die spitsuurgroep zelf moet kiezen hoe ze gezin en werk combineren. Zij zitten in de drukste fase van hun leven. Zij denkt dat deze vrouwen wel meer gaan werken als er kindgerichte maatregelen worden genomen zoals flexibele werktijden. Ook adviseert ze werkgevers meer veertigplus-vrouwen in dienst te nemen. In het boek vertellen moeders ook hoe zij werk en gezin combineren. Marja Pronk geeft onder andere aan ondernemingen trainingen op het gebied van duurzame inzetbaarheid van werknemers. De standpunten van de schrijfster dragen positief bij aan de discussie om vrouwen meer bij het arbeidsproces te betrekken. Voor ouders met jonge kinderen bevat het boek adviezen. Verder voor beleidsmakers en werkgevers. Met literatuurlijst en verwijzingen naar websites.