MarktPlaza

Marion Bloem - Indo (Hardcover/Gebonden)

132x bekeken
1 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Ophalen of verzenden

Omschrijving

Marion Bloem  -  Indo (Hardcover/Gebonden)

BCZ

Een persoonlijke geschiedenis over identiteit

  • 464 pagina's

"Marion Bloem werd geboren op 24 augustus 1952 in Arnhem. In 1971 ging ze in Utrecht psychologie studeren en in 1977 studeerde ze af in de klinische psychologie. Ze begon met het schrijven van kinderboeken, waaronder Matabia , over de aanpassingen van een Indisch meisje in Nederland in de jaren vijftig, dat bekroond werd met de Ibby Prijs en de Tiger Award. Ze debuteerde echter in 1976 als literair schrijfster met haar boek De overgang.

Pas later werd ze echt bekend bij het grote publiek door haar literaire boek Geen gewoon Indisch meisje uit 1983. Vaak schrijft Marion over het migrantenbestaan in Nederland en komt de Indische geschiedenis goed naar voren. In 1993 ontving ze de E. du Perronprijs voor haar gehele oeuvre. In 2009 werd haar gedicht Geen requiem ter gelegenheid van 65 jaar bevrijding door de Stichting Herdenking in samenwerking met het Indisch Herinneringscentrum in een boekje gratis verspreid.

Daarna heeft ze de pen zeker niet neergelegd en kwam ze met Als je man verandert (2010), die samen geschreven had met uroloog Paul Kil over prostaatkanker. Later in het jaar verscheen ook Een lege tas en in 2011 kwam ze met Meer dan mannelijk . In 2012 schreef ze Het Bali van Bloem en Een meisje van honderd, een familieroman over de helderziende Moemie.

‘Kijk, kijk, een Indo,’ zeiden mijn ouders en andere familieleden verheugd als ze op tv in een muzikant, presentator, of sportfiguren een Indo-Europeaan meenden te herkennen. Hun stem klonk dan net zo blij verrast als wanneer voetbalfans hun beroemde voetbalheld op straat zouden ontdekken. Mensen die hun Aziatische achtergrond liever verbloemden of zich ervoor schaamden ervoeren ‘Indo’ als een scheldwoord, maar voor mensen die trots waren op hun gemengde afkomst werd het een geuzennaam. [Uit: Indo]

Wat is er zo waardevol aan die zogenaamde Indische cultuur en is er wel een Indische cultuur? Is het nodig om onszelf Indo te blijven noemen? In Indo wisselt Bloem herinneringen en gebeurtenissen af, en geeft ze een verfrissende, heel persoonlijke en boeiende blik op de huidige samenleving waarin ‘identiteit’ steeds meer een discussiepunt lijkt te worden.

Bespaar portokosten bekijk ook mijn andere advertenties