Marietta Moskin - Ik Ben Rosemarie (Hardcover/Gebonden)
Kenmerken
- Conditie
- Zo goed als nieuw
- Levering
- Niet van toepassing
Omschrijving
Overleven In Het Derde Rijk
191 pagina's
Mei 1940. De Duitsers vallen Nederland binnen. Voor de twaalfjarige Rosemarie betekent de oorlog in eerste instantie vooral wachten. Wachten tot het luchtalarm voorbij is, wachten tot de Engelsen komen om Nederland te bevrijden. Maar de Engelsen komen niet. In plaats daarvan wordt Rosemarie van school gestuurd omdat ze joods is. Ze moet een gele ster op haar kleren dragen. Het eten gaat op de bon. Haar bewegingsruimte wordt kleiner en kleiner. En op een dag staat de politie op de stoep met een ontruimingsbevel.
Amsterdam - Westerbork, Bergen-Belsen. Rosemarie overleeft deportatie, ziekte en dood. Als de langverwachte vrijheid bijna in zicht is, wacht haar nog een schokkende teleurstelling.
Deels op eigen ervaringen gebaseerd verhaal over de 12-jarige joodse Rosemarie, uitgegeven ter gelegenheid van het zestigste publicatiejaar van het 'Dagboek van Anne Frank'. Vanaf de eerste tekenen van de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam tot de bevrijding die ze meemaakt in het Duitse interneringskamp Biberach, wordt beschreven welke gang dit meisje maakt van een gewoon schoolmeisje tot een ternauwernood overlevende, inclusief alle narigheid en vernedering. Enige overeenkomst met Anne Frank is evident, ook de groei naar volwassenheid is in dit ik-verhaal een thema. Duidelijk geschreven; achterin uitleg van begrippen, wel blijft enige voorkennis gewenst. Nawoord en informatie over de schrijfster, die als statenloze niet eens terug mocht naar Nederland en sindsdien in de VS woont. De vertaling uit het Duits ('Um ein Haar', 2005) is in samenspraak met de schrijver gemaakt. Daarbij is gekozen voor een vertaling van de originele, Amerikaanse titel uit 1972, aangezien de Duitse woordspeling niet goed vertaald kon worden; bovendien geeft deze de bronboodschap van het boek heel duidelijk weer. In 1976 ontving de auteur een jeugdboekenprijs voor haar bijdrage aan de literatuur over joodse kinderen. Boeiend vanaf ca. 12 jaar.