Marielene Leist - Nieuwe wegen in de godsdienstige opvoeding
Kenmerken
- Conditie
- Gebruikt
- Levering
- Niet van toepassing
Omschrijving
Marielene Leist - Nieuwe wegen in de godsdienstige opvoeding
Gebed, gewetensvorming, onderricht
Uit de reeks: Huwelijksadvies en -perspectief
1969, Lannoo
191 pag.
heel klein stukje van de rug geplakt, naam voorin boek vermeld
Teab (aub bieden excl. de eventuele porto)
(en in mijn winkel vindt u nog veel meer boeken in 37 groepen/genres onderverdeeld, zoals onder andere de groep 'psychologie/maatschappij'. In mijn winkel kunt u de groep van u keuze aanklikken)
"Dr. Marielene Leist werd in 1925 te Keulen geboren. Na haar universitaire studies promoveerde zij in de wijsbegeerte. In 1951 huwde zij met Frits Leist, waarvan het boek 'Zie, hoe mooi je bent' in dezelfde serie 'Huwelijksadvies en -perspectief' verschenen is. Het echtpaar heeft vier kinderen. De schrijfster houdt zich bezig met vraagstukken van pedagogische aard op religieus en seksueel gebied en met problemen inzake ontwikkeling, groei tot volwassenheid en huwelijk, gezien vanuit het standpunt van de dieptepsychologie.
Ze publiceerde talrijke artikelen in tijdschriften, trad op voor de radio en hield lezingen. Haar werk wordt gekenmerkt door moderne opvattingen, vakkennis, kritisch vermogen, werkelijkheidszin en humor. De bedoeling van dit boek is: nieuwe wegen te tonen inzake de godsdienstige opvoeding van onze kinderen en doodlopende sloppen af te sluiten. De auteur onderwerpt de thans gebruikelijke methoden van godsdienstige opvoeding aan een onderzoek. Zijn deze geschikt om in de harten van onze kinderen liefde tot God te wekken of vormen ze een belemmering voor het ontluiken van deze toegenegen liefde? Vanuit dit gezichtspunt dient met de voornaamste elementen van de tegenwoordige godsdienstige opvoeding - gebed, gewetensvorming, onderricht, ontvangen van sacramenten - kritisch te benaderen. De voorstellen welke de schrijfster doet op grond van de resultaten van de dieptepsychologie en aan de hand van haar eigen ervaring als moeder, zijn buitengewoon overtuigend. Met name wil zij het kind de mogelijkheid bieden vanaf het eerste begin een godsbesef te verwerven, dat niets te maken heeft met zoetsappigheid en cliché. Vrees voor de straffende God en angst voor de seksuele opvoeding horen niet thuis in de pedagogie.
Een moderne, oordeelkundige seksuele opvoeding is evenzeer noodzakelijk. De grote verdienste van dit werk ligt voornamelijk in het feit dat het kritiek levert op een geloofswereld van een kind, die opgebouwd werk uit voorstellingen en ervaringen van volwassenen. Het richt zich tot ouders, kleuterleidsters, opvoeders, zielzorgers en catecheten."