M.F.K. Fisher - Gastronomisch Alfabet (Hardcover/Gebonden)
Kenmerken
- Conditie
- Zo goed als nieuw
- Levering
- Niet van toepassing
Omschrijving
183 pagina's
M.F.K. Fisher schreef op een persoonlijke manier over eten: geestig en leerzaam, sensueel en gedecideerd. Wie haar boeken koopt kan rustig tien, twintig, dertig moderne kookboeken uit de kast verwijderen. (...) Voor Fisher waren koken, eten, zekerheid, warmte en liefde onverbrekelijk met elkaar verbonden: ze schreef er honderden artikelen - en zestien boeken over. Ze was van Iers-Schotse afkomst en leerde koken door de kokkinnen die in haar ouderlijk huis de maaltijden klaarmaakten op de vingers te kijken. Aan tafel gaf de familie zich over aan twee orale genoegens: eten en praten. (...)
Mary France Kennedy Fisher (1908-1991) werd geboren in Michigan, maar het gezin woonde op diverse locaties in de V.S., zodat ze al jong met verschillende kookgewoonten en voedingsmiddelen werd geconfronteerd. In 1929 woonde ze voor het eerst in Frankrijk. Rond 1935 begon ze over voedsel te schrijven. Haar vertaling van "Le physiology du gout" van Brillat Savarin oogstte veel succes. In Nederland verscheen van haar in de Time Lifeserie "In de Franse keuken" (a.i. 85-42-255-x). Van haar vele andere culinaire publicaties werd vorig jaar "Met vork en mes" uit 1968 vertaald (a.i. 97-40-071-8) en nu opnieuw een reeks beschouwingen over eten, eetgezelschap, eetgewoonten, koken, voorkeuren enz., vaak gelardeerd met recepten (ook voor vieze gerechten!). Ze schrijft in een plezierige, onderhoudende stijl, dit keer de onderwerpen gerangschikt op alfabet. De vertaling is soepel en prettig leesbaar. Voor lezers met een gastronomische, cultuurhistorische belangstelling onderhoudende lectuur. Voor grotere collecties. Alfabetisch receptenregister.