Lotusketting met symbolen in reliëf van Tibetaans zilv…

Bewaar
  • Aantal keer bekeken 60x bekeken
  • Datum geplaatst 4 jaar geleden geplaatst

Kenmerken


Levering
Niet van toepassing
Staat van het product
Zo goed als nieuw
Type advertentie
Aangeboden
Type prijs
Vraagprijs

Omschrijving


De lotusbloem is een belangrijk en bekend Boeddhistisch symbool en staat  voor zuiverheid. Zoals de lotus vanuit de modder onder water naar het licht groeit, zo kan ook de mens meer een wijzer mens worden. De bloeiende lotus is ook symbool voor wat `verlichting` wordt genoemd. Daarmee wordt bedoeld het tot volle bloei komen van de bloem, het tot volle inzicht komen van het menselijk bestaan met al zijn lijden en geluk, niet alleen voor je zelf maar voor al het leven om je heen.


Het Boeddhisme is een levensbeschouwelijke en religieuze stroming. Boeddhisten geloven dat men bevrijd kan worden uit de cirkel van wedergeboortes door het volgen van de door de Boeddha onderwezen "middenweg". De belangrijkste aspecten van deze middenweg zijn het uitbannen van alle materiële verlangens, het zich ethisch gedragen, en het ontwikkelen van de geest.

De wassende maan en ster zijn Islamitische symbolen. De vijfpuntige ster herinnert de moslims namelijk aan de vijf pijlers van de Islam: de geloofsbelijdenis, het gebed, de armenbelasting, het vasten en de pelgrimstocht naar Mekka. En de maan is belangrijk omdat hij de islamitische kalender bepaalt, want elke nieuwe maan markeert het begin van een nieuwe maand. Zo gaan cultuur en religie hier dus hand in hand.


Het internationaal vredessymbool bestaat uit een cirkel met een verticale streep in het midden van waaruit twee schuine strepen naar beide zijden lopen. Het werd eerst gebruikt in protestdemonstraties tegen atoomwapens en kernenergie (Ban-de-Bom teken). Hippies gebruikten dit teken vaak als symbool voor hun streven naar een geweldloze samenleving.


Het Latijnse kruis is een van de meest voorkomende symbolische tekens. Het is een heel oud symbool en voordat het een algemeen Christelijk  symbool werd, was het kruis al een symbool van verzoening, synthese tussen hemel en aarde en de  vier windrichtingen.


Het Aum (of Ohm) teken symboliseert de allereerste oerklank waaruit alles ontstaan is. Van de A van Alpha (het begin) tot de Um van Omega (het einde). Aum omvat alles, is een niet te begrijpen grootheid in geluid. Je komt dit symbool vaak tegen in Boeddhistische en Hindoestaanse mantra’s. Men gelooft dat de trilling van deze klank een verheffende werking op de trilling van het lichaam heeft, waardoor een hoger bewustzijn bereikt wordt.


Geen groter contrast dan tussen zwart en wit. Op het eerste gezicht staat het Taoïstische yin-en-yangsymbool dan ook voor tegenstellingen.
Het zwarte yin is intuïtie, passief, vrouwelijk, negatief, zacht, koud. Het witte yang is intellect, actief, mannelijk, positief, hard, warm. Maar er is meer aan de hand….

Een cirkel klemt de twee krachten samen: yin en yang hermetisch verenigd. En als je goed kijkt, is de scheiding ook helemaal niet zo zwart-wit. De yin-helft heeft een witte kern, de yang-helft een zwarte. De twee delen zoeken elkaar bovendien nadrukkelijk op. Ze draaien rond in een intieme omhelzing. Het gaat in dit symbool dan ook niet zozeer om tegenstellingen, als wel om aanvulling. Ieder mens –en alles wat bestaat- heeft beide krachten in zich. Het een kan niet zonder het ander…


Reageer op deze advertentie

Je moet ingelogd zijn om te reageren op een advertentie.