MarktPlaza

Lorde - Pure Heroine (CD)

53x bekeken
5 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

Ze ’was 's werelds best bewaarde muzikale geheim. Maar de als Ella Yelich-O’Connor geboren Nieuw Zeelandse artieste Lorde heeft als een wervelwind het volledige muzikale landschap ondersteboven gekeerd. Met als resultaat niet alleen een nummer 1 album en single in thuisland Nieuw Zeeland, maar tevens de eerste vrouwelijke toppositie in de Billboard Alternative Chart in 17 jaar. Een positie waarvandaan ze ook de mainstream bereikte. Doorbraaksingle Royals bereikte de eerste plek in de Billboard Hot 100, waarna men haar tot ‘the new queen of alternative’ kroonde. Niet gek voor een zestienjarige.

Door wereldwijde hits als Royals, Tennis Court en de via Soundcloud verspreide The Love Club EP heeft de wereld kennis kunnen maken met Lorde. Haar langverwachte debuut Pure Heroine geeft de luisteraars eindelijk de kans om zichzelf nog dieper onder te dompelen in het werk van een artiest die op messcherpe wijze de onderliggende verveling en het continu verwarrende aspect van het moderne leven beschrijft. Lorde keert zich af van voorgefabriceerde marketingpop en weigert de stereotiepe rol van popprinses aan te nemen. Ze vergroot en analyseert in haar muziek op magnifieke wijze de monotone en af en toe majestueuze dagelijkse werkelijkheid van een tiener.

Het talent van de jonge Ella werd drie jaar geleden al onderkend door platenmaatschappij Universal Music, die haar alle tijd en ruimte heeft gegeven om zichzelf te ontwikkelen. Het balletje ging harder rollen toen zij werd gekoppeld aan producer en componist Joel Little, die precies aanvoelde waar zij naartoe wilde met haar muziek. Little hielp haar de muziek uit haar hoofd te krijgen en daar buiten tot leven te brengen. Royals, met zijn rake beschouwingen over materialisme, merkentrouw, ‘bling’, commercie en al dat andere wat het leven anno 2013 zo kenmerkt, verspreidde zich als een niet te stoppen virus.

Is het te vroeg om Lorde te bestempelen als ‘de stem van een generatie’? Misschien. Succes kan snel en soms makkelijk komen. Echter, iemand die opkomt en deze twee zaken op een originele en relevante manier samenvoegt, is een zeldzaamheid. Zelf zal Ella het aanmatigend vinden om die titel opgeplakt te krijgen. Maar hoe omschrijf je anders een artiest die zo puntig en scherp de details van het dagelijks leven beschrijft? Opgegroeid met soul, rock, folk en pop als muzikale invloeden, giet Ella Yelich-O’Connor daar muzikaal avontuurlijke en sonisch uitdagende eigentijdse invloeden van artiesten als James Blake, Burial, SBTRKT en Drake overheen. Zonder dat Lorde daarbij aan originaliteit inlevert. Want als alles muzikaal samenkomt, de kenmerkende meerdere lagen zang er overheen worden gelegd en Joel Little zich er productioneel mee bemoeit, gebeurt er een levendig en tegelijk magisch ‘iets’ dat van alle muzikale invloeden veel meer maakt dan de som der delen.

1. Tennis Court
2. 400 Lux
3. Royals
4. Ribs
5. Buzzcut Season
6. Team
7. Glory And Gore
8. Still Sane
9. White Teeth Teens
10. A World Alone