Liever lokaal, 365 dagen per jaar.
Annette van Ruitenburg, René Zanderink, Elsje Bruijnesteijn.
Fraaie hardcover, NIEUWSTAAT, 432 pagina`s.
Met een voorwoord van Carlo Petrini, oprichter en voorzitter van Slow Food.
Weten wat je eet en op zoek gaan naar het verhaal achter je eten - dat is waar 'Liever lokaal' over gaat.
De meeste kookboeken geven recepten voor producten die voorradig zijn in winkel, keuken- en koelkast. Maar is het niet veel logischer uit te gaan van wat het land of de zee op dat moment te bieden heeft ?
je kunt tegenwoordig allerlei alerts op je telefoon krijgen - van hooikoorts tot filemeldingen - maar vreemd genoeg niet: 'de asperges bij boer Harmsen zijn deze maand op hun lekkerst!' 'Liever lokaal' is het eerste boek dat het hele jaar door en elke dag opnieuw antwoord geeft op de vraag: wat is er nu beschikbaar uit de natuur of uit de moestuin?
Eten wat de nabije omgeving en het seizoen te bieden heeft hoeft beslist niet duur te zijn. Het vraagt alleen om een andere actie: de knop omzetten.
De ingevlogen sperziebonen uit Kenia zijn vaak duurder - om over de vervuilende 'foodmiles' nog maar niet te spreken.
Lokale producten zijn niet alleen duurzamer, ze zijn ook met meer aandacht geproduceerd, zorgen voor meer biodiversiteit, hebben meer 'terroir' en meestal ook meer smaak!