MarktPlaza

Kruiden en specerijenatlas

138x bekeken
8 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Ophalen of verzenden

Omschrijving

Coenders, Albert / Garland, Sarah / Houtsma, Sanderijn

paperback, 29 x 22 cm.

288 pagina's.

Dit boek geeft een zo compleet mogelijk overzicht van kruiden en specerijen die nuttig zijn voor onze samenleving. Nuttig in die zin, dat de beschreven planten of plantedelen - zoals bloesem, vrucht, blad, steel of wortel - aan te wenden of toe te passen zijn in een vorm, die ons welzijn gunstig beïnvloedt, of - voor de cynicus - tenminste onverlet laat.
Ofschoon kruiden op velerlei wijzen toegepast kunnen worden, is het niet mogelijk er een nauwkeurige omschrijvingen nog minder een definitie van te geven. Toch verstaat vrijwel iedereen hetzelfde onder 'kruiden'. Er bestaat kennelijk een niet nader te omschrijven, maar terdege bekende betekenis van deze specifieke groep planten. Hetgeen duidt op een nog steeds bestaande belangstelling voor deze alom bekende natuurproducten.
Ruim 300 in Noordwest-Europa vindbare soorten worden in deze moderne, zorgvuldig samengestelde kruidenatlas behandeld. En wel zodanig, dat niet alleen de meer bekende toepassingen in keuken en tuin uitvoerig worden beschreven, maar juist ook de minder bekende toepassingen in huis. Zo wordt ruime aandacht besteed aan kruiden, die geschikt zijn om mee te boenen of te wassen, maar ook om er zelf kaarsen mee te versieren of te vergeuren of om er wol mee te verven. Ook zijn vele kruiden geschikt voor het zelf vervaardigen van cosmetische producten als crèmes, eaux de toilette en gezichtsmaskers en eveneens voor het zelf samenstellen van geneeskrachtige huismiddelen. Vooral deze laatste tweegebruiksmogelijkheden roepen dikwijls weerstanden op. Er bestaan hierover vele misvattingen. Deze zijn dikwijls ontstaan door kritiekloze overname van verouderde kennis omtrent de werkzame stoffen in kruiden. Vanaf het begin van de geschiedenis der mensheid hebben kruiden namelijk een belangrijke rol gespeeld in het dagelijkse leven.